Na svetkovinu Velike Gospe proslavljena 150. obljetnica župe

Foto: Cnak

GORANCI – Župa Goranci 15. kolovoza proslavila je ne samo svoju nebesku zaštitnicu Veliku Gospu, nego i 150 godina od svoga osnutka. Prije svete Mise održana je tradicionalna procesija s Gospinim kipom. Svečanu svetu Misu predvodio je biskup Petar Palić. U koncelebraciji su bili: provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, goranački župnik fra Ivan Ivanda, gvardijan franjevačkoga samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru fra Danko Perutina, župni vikar u župi sv. Petra i Pavla u Mostaru i ujak goranačkoga župnika fra Filip Sučić, župnik župe sv. Ivana Krstitelja u Rakitnu i nekadašnji goranački župnik fra Tomislav Puljić, župnik u župama Cim i Ilići don Ivan Perić, župnik župe sv. Mateja na Rudniku u Mostaru don Ivica Boras, župnik u Viru don Marin Krešić, podrijetlom iz ove župe. Bilo je prisutno nekoliko tisuća vjernika.
Biskup je u svojoj propovijedi, uz ostalo istaknuo: Danas ova župna zajednica spominje 150. obljetnicu svoga utemeljenja i kao zajednica koja se nedjeljom okuplja na slavlje Euharistije trebamo znati da vjera ne počiva na izvanrednim događajima, nego na redovitom nedjeljnom slavlju Euharistije koja je za vjernika najizvanredniji događaj na kojemu nas uskrsli Krist hrani svojim Tijelom da bismo ga, nahranjeni njime, mogli svjedočiti i nastaviti izgrađivati Božje kraljevstvo. Vjera nije folklor, nije neko magično izvanjsko slavlje, nego nutarnji i istinski susret Boga i čovjeka koji se događa u sakramentalnim znakovima koji su izraz Božje prisutnosti i njegova djelovanja u Crkvi.
Danas su naše vjerničke oči uperene u Blaženu Djevicu Mariju, u Mariji i njezinoj vjeri naš život i naša vjera pronalaze osvježenje, naše oči pronalaze svjetlo, naše siromašno srce pronalazi Majku, sjajnu, lijepu, jedinstvenu. Njezin sjaj nas ne zastrašuje, nego nas hrabri i privlači. Budi u nama želju da i mi jednom baštinimo nebesku slavu i blaženstvo svetih. Molimo danas Marijin zagovor da se to doista jednom i na nama ostvari.
Župnik fra Ivan u svojoj je zahvali rekao: Zahvalan sam Gospodinu što imam čast biti župnikom u ovoj župi u godini 2021. kada ova župa slavi 150. godina utemeljenja. Također, zahvaljujem našem Gospodinu i Gospi na svim milostima koje je Bog dodijelio ovoj župi kroz proteklih 150 godina postojanja. Danas svima nama Gospa obilno daje milosti. Hvala svima koji su danas došli i pobožno molili u zajedništvu sa našim biskupom i svećenicima.
Župnik je na dar svakome dao svoju knjigu Život i vjera, povodom velikoga jubileja župe.
Poslije svete Mise vjernici su posjetili izložbu umjetnika amatera s područja župe.

Izvor: Crkva na kamenu