Nadbiskup Boccardo pozvao na obranu obitelji i prava djece na oca i majku

Foto: RV

NORCIA (RV) – Poziv na obranu obitelji i prava djece na majku i oca, te poticaj da sveti Benedikt bude uzor za sadašnju Europu i za obnovu, uputio je nadbiskup Renato Boccardo u propovijedi na Misi u gradu Norcia, koju je slavio 21. ožujka na blagdan svetoga zaštitnika.
Nije moguće šutjeti pred medijskim i pravosudnim pritiskom koji bi se mogao pretvoriti u diktaturu, ozbiljno prijeteći ustanovi obitelji i pravu djece na oca i majku, istaknuo je nadbiskup biskupije Spoleto-Norcia tijekom Mise na blagdan svetoga Benedikta, zaštitnika Europe. To je inače prva Misa slavljena u Norci nakon snažnoga potresa u kojem su 30. listopada 2016. nastradala brojna naselja u srednjoj Italiji.
Mnogi su se vjernici okupili oko kipa sv. Benedikta, koji je na središnjem trgu ostao netaknut. Benedikt je bio veliki obnovitelj. I mi moramo obnoviti svoj grad: još krvare rane koje je nedavni potres otvorio, a trebat će puno vremena da se rane pretvore u ožiljke. Benediktinsku ostavštinu, odlučujuću za preporod Europe i njezinih kršćanskih korijena, spomenuo je nadbiskup kao sadašnje uporište za Stari kontinent.
Nadbiskup je poželio da europske politike promiču i brane obitelj “ustanovljenu na čvrstom jedinstvu između muškarca i žene”, te da “djeci jamče prijeko potrebnu prisutnost oca i majke”. U Italiji su ova temeljna načela zajedničkoga života ozbiljno ugrožena, jer nečija se želja pokušava proglasiti zakonskim pravom, a suci preuzimaju ulogu zakonodavaca, vršeći pravosudni i medijski pritisak koji bi mogao postati, ako već i nije, prava kulturna diktatura, ustvrdio je nadbiskup.
Ne možemo mirno promatrati sustavne napade na okvire u kojima se oblikuje, raste i razvija najdublja ljudska jezgra, dodao je nadbiskup te poželio da sadašnje društvo ne postane dekadentno kao što je bilo u Benediktovo doba. Kao kršćani, ne želimo da uzmanjka naš odgovorni prinos u promicanju pravde i mira, u traženju dobra za sve, u prihvatu bez diskriminacija, rekao je nadbiskup.
U znak solidarnosti sa stanovništvom koje je pogodio potres, predsjednici zastupničkih klubova Europarlamenta i članovi predsjedničkoga Ureda u Norci će 24. ožujka, u okviru obilježavanja 60. obljetnice Rimskih ugovora, održati sjednicu. To je povoljna prigoda da zastupnici u Bruxellesu i u Strasbourugu potvrde europski san i provjere je li sadašnji europski projekt u skladu s nakanom otaca utemeljitelja: Europska unija utemeljenja na kulturnoj i duhovnoj, a ne na individualističkoj i materijalističkoj osnovi. Na završetku Mise kip svetoga Benedikta nošen je u procesiji kroz povijesno gradsko središte.

Izvor: Crkva na kamenu