Nadbiskup Dražen Kutleša na čelu Splitsko-makarske nadbiskupije

Foto: hbk.hr

SPLIT (IKA) – Činom Papina prihvaćanja odreknuća od službe splitsko-makarskoga nadbiskupa i metropolita zbog navršene kanonske dobi, od petka 13. svibnja, mons. Marin Barišić postao je umirovljeni nadbiskup, a dosadašnji koadjutor mons. Dražen Kutleša postao je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit te je preuzeo upravu nadbiskupije, svečano je objavljeno u podne u splitskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije i sv. Dujma.
“Danas, na dan Gospe Fatimske, objavljujem vam da sam primio vijest iz Apostolske nuncijature da je sveti otac papa Franjo današnjim danom prihvatio moje odreknuće od službe splitsko-makarskoga nadbiskupa i metropolita zbog napunjene kanonske dobi. To znači da je od ovoga trenutka mons. Dražen Kutleša, dosadašnji nadbiskup koadjutor ipso facto postao splitsko-makarski nadbiskup i metropolit sa svim pravima i dužnostima dijecezanskoga biskupa”, rekao je nadbiskup Barišić te je mons. Kutleši predao nadbiskupski štap i druge biskupske insignije: biskupski prsni križ (nasljedni pektoral splitskih nadbiskupa kojega je prvi bio primio Kvirin Klemen Bonefačić kao dar krčkoga biskupa Mahnića) i nasljedni prsten. Istoga trenutka poslana je obavijest svim svećenicima, župama i samostanima u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji o toj Papinoj odluci.
Dana 29. lipnja 2022. u Rimu Sveti će Otac blagosloviti i dodijeliti palije novim metropolitima, među njima i novomu splitsko-makarskom nadbiskupu Draženu Kutleši. U subotu, 9. srpnja, na misnom slavlju koje će se slaviti u novoj crkvi Svete Obitelji na Gospinu otoku u Solinu, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua stavit će palij na ramena nadbiskupa i metropolita Dražena Kutleše.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA