Nadbiskup Vukšić svečano liturgijski uveden u službu

Foto: KTA

SARAJEVO – Tijekom svečanog euharistijskog slavlja, u subotu, 12. ožujka 2022., u katedrali Srca Isusova u Sarajevu svečano je liturgijski uveden u službu nadbiskup i metropolit vrhbosanski mons. Tomo Vukšić. Euharistijsko slavlje započeo je nadbiskup metropolit vrhbosanski u miru kardinal Vinko Puljić u zajedništvu sa svojim nasljednikom nadbiskupom Vukšićem i još sedmoricom nadbiskupa i 18 biskupa iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Austrije. U koncelebraciji su bili brojni svećenici među kojima otpravnik poslova Apostolske nuncijature, franjevački provincijali iz Sarajeva i Mostara te dominikanski provincijal iz Zagreba, brojni svećenici i redovnici s prostora Vrhbosanske nadbiskupije i drugih biskupija u BiH i Hrvatskoj. Među redovnicama raznih družbi bile su i sve četiri provincijske poglavarice u BiH te bogoslovi i drugi vjernici. Nazočni su bili i trojica protojereja i jereja Mitropolije dabrobosanske, vojni muftija i predstavnik Hebrejske zajednice u BiH.
Prije čina primopredaje upravljanja Vrhbosanskom nadbiskupijom, kardinal Puljić je svima uputio prigodne riječi pozdrava. Potom je kardinal Puljić predao pastirski štap nadbiskupu Vukšiću govoreći: “Nadbiskupe Tomo, predajem ti štap, znak pastirske službe, i pazi na svekoliko stado u kojem te Duh Sveti postavi za biskupa da ravnaš Božjom Crkvom”. Potom je nadbiskup Vukšić došao do katedre vrhbosanskih nadbiskupa koja označava učiteljsku službu biskupa, a na njoj je postavljen njegov grb i geslo: Mir vam svoj dajem! U međuvremenu Katedralni mješoviti zbor “Josip Stadler” pjevao je riječi gesla: Mir vam svoj dajem! koje je skladao vlč. Marko Stanušić.
Nadbiskup Vukšić preuzeo je predsjedanje euharistijskim slavljem, a u prigodnoj propovijedi nadbiskup istaknuo je da je “središte kršćanskoga života radost zbog Božje ljubavi prema ljudima i prema svim ostalim stvorenjima. Oličenje te ljubavi je Isus Krist, najizvrsniji izraz Božje blizine i svima uzor, primjer, učitelj i pravilo ljubavi prema svakom čovjeku”.
Na kraju svete Mise pozdravnu riječ nadbiskupu Tomi uputili su: u ime biskupa predstavnik HBK nadbiskup Đuro Hranić; u ime klera mons. Luka Tunjić, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela BiH; u ime redovnika i redovnica provincijal fra Jozo Marinčić, predsjednik Konferencije redovničkih poglavara i poglavarica u BiH, i u ime svih obitelji Vrhbosanske nadbiskupije i vjernika laika gospođa Emanuela Buzuk, pedagoginja Opće-realne gimnazije u Katoličkom školskom centru sv. Josipa u Sarajevu.
Prije svečanog blagoslova riječi zahvale svima uputio je nadbiskup Vukšić. “Zahvaljujem Gospodinu Bogu za sve njegove blagoslove: za prijašnje, za današnje i za sve što će uslijediti do kraja ovozemaljskoga života. Danas mu pak posebice zahvaljujem za vas, vašu prisutnost i vaše molitve. Sve vas najsrdačnije pozdravljam i molim ga da vas uvijek prati svojim blagoslovom”, te je posebno zahvalio kardinalu Vinku “za mnoge godine vjernoga služenja Crkvi Božjoj u ovoj Nadbiskupiji”.

Izvor: Crkva na kamenu