Nastup HKUD-a “Vrisak” Na Petrovu ognjištu u Posušju

Foto: Cnak

POSUŠJE – U nedjelju, 13. svibnja 2018., u 17,30 sati održana je 3. dječja smotra folklora “Na Petrovu ognjištu” u organizaciji Hrvatskoga kulturno-umjetničkog društva “fra Petar Bakula” iz Posušja, i to ovoga puta u športskoj dvorani u Posušju, a ne u Batinu pokraj fra Petrove rodne kuće. Razlog toj preinaci mjesta održavanja jest bojazan od možebitne kiše.
Nakon pozdrava predsjednika Općinskoga vijeća Ivana Lončara i voditeljice ovoga programa, a inače radijske djelatnice na Radio postaji Posušje Marije Budimir uz domaćina i organizatora sudjelovali su folklorni ansambl “Napredak” iz Bugojna, KUD “Zrinski” – Brodski Stupnik (Hrvatska), HKUD “Vrisak” iz Vira, te Udruga “Dubrovački primorski svatovi” – Dubrovačka Gornja Sela.
Program je trajao sat i pol, a potom su dodijeljena priznanja voditeljima ovih skupina, što njeguju hrvatsku narodnu baštinu, te je uslijedio domjenak. Svojim su pljeskom prisutni promatrači čestitali svim sudionicima, a napose članovima HKUD-a “Vrisak” iz Vira, koji su prvi put nastupili sa svojom voditeljicom i predsjednicom Društva učiteljicom Dijanom Galić.
HKUD “Vrisak” osnovano je 28. kolovoza 2017., registrirano je u Općini Posušje i ima svoj Statut, pečat i vodstvo. Okuplja članove iz Podbile, Podzavelima, Zagorja, Vinjana i Vira gdje mu je i sjedište. Cilj mu je očuvanje, promicanje i razvijanje kulture, tradicije i običaja Hrvata, prvenstveno u ovome dijelu Hercegovine, a i širem području. Trenutačno broji oko 70 članova.
Članovi Društva podijeljeni su u tri skupine. Prvu skupinu čine djeca do 10 do 11 godina, koja su ovom zgodom i nastupila, u drugoj su skupini djeca od 12 godina, mladi i odrasli, dok se u treću skupinu ubrajaju članovi podupiratelji Društva, koji podržavaju i podupiru njegov rad. Iako dobna granica nije ograničena, vrijedi istaknuti kako je najmlađa članica za sada 5-godišnja Ivana Čamber, a veliku podršku “Vrisku” daje iskusni folkloraš Božo Tolo. Formirane su tri sekcije: diplarska, gangaška i folklorna. Uči se brzo i vježba se puno uz tek kratke predahe što ih dopuste vješte voditeljice Gabrijela Širić i Marina Vranjković.

Izvor: Crkva na kamenu