Ne boj se, stado malo

Foto: Cnak

VIR – Malo vjerničko stado (“Ne boj se, stado malo” Lk 12,32) župe sv. Jure u Viru proslavilo je svetom Misom svoga nebeskoga zaštitnika, koju je predvodio vinjanski i zagorski župnik don Joko Blažević u koncelebraciji s mjesnim župnikom don Ilijom Drmićem, a ministrirala su dvojica pripravnika za svećeništvo Mate i Vinko iz Vinjana. Vježbanje pjevača i njihovo pjevanje za vrijeme Misa zasad je župnikovim tumačenjima stožerskih naredbi i Biskupovih preporuka odgođeno zbog izbjegavanja grupiranja i poštivanja razmaka među svima u crkvi. Misa je otpočeta škropljenjem vjernika u crkvi, njih nekoliko i ispred crkve malo veći broj, koji je najmanji u stopedesetogodišnjoj povijesti župe, a razlog je vrijeme pošasti i zaraze otrova ili virusa (koronavirusa – COVID 19). U Službi riječi u ovoj Misi na Jurjevdan sudjelovali su čitanjem svetih biblijskih tekstova spomenuti pripravnici za svećeništvo, zatim suslavljenik župnik don Ilija, te prigodnom propovijedi predvoditelj don Joko.
On je najprije govorio o određenim jurjevskim običajima pravljenja truba od jasenove kore i sviranja u jutarnjim satima u znak da je stiglo Jurjevo sa svom toplinom, milinom, cvatom i bujanjem kako u prirodi Božjoj, tako i u našem ljudskom životu. Uz to vratio je našu svijest u vrijeme života sv. Jure (280.-303.) i njegovo hrabro mučeništvo za Crkvu i njezino naviještanje Radosne vijesti. On je bio neustrašiv, pa je i ovo “malo stado” potaknuo na hrabrost življenja i čuvanja svojih života u duhu Božjih zapovijedi i svih ostalih vrijednosti, odnosno na naše zdravlje duše i tijela. Kršćani ne smiju živjeti u strahu osim u Božjem strahu i posve otvoreni prema Bogu i njegovim istinama, jedino se trebaju čuvati od zaraze i slabljenja otpornosti nametnicima. Budući da se određeni broj vjernika ispovjedio prije Mise, oni su se i pričestili u Misi. Ovi su “dio za cjelinu” vjerničkoga puka u župi i raspršena diljem Europe, a napose Švicarske, Austrije i Njemačke. Ovu Misu prenosio je Radio Posušje, čija čujnost natkriljuje prostor posuške općine.
Valja spomenuti zanimljivu vijest da je Josip Ivančić iz Zagreba na temelju naših župnih matica od 1871. god. načinio obiteljska stabla svih rođenih i krštenih kroz ovih 150 godina. Već je Viranin don Ante Đerek pristupio tome stablu i pronašao sve podatke za svoj rod Đereka. Do dogodine mi ćemo uz knjigu o župi pridružiti i ovo stablo na CD-u.

Izvor: Crkva na kamenu