Neustrašivi pastir i primjer kršćanske čvrstoće

Foto: Cnak

BLAGAJ-BUNA – Blagajsko-bunska župa Presvetoga Trojstva proslavila je 10. veljače blagdan bl. Alojzija Stepinca, zaštitnika pastoralnoga centra na Buni. Ove godine obilježava se 120 godina od rođenja i krštenja Alojzija Viktora Stepinca i 20 godina od njegova proglašenja blaženim, po odluci sv. pape Ivana Pavla II. u Mariji Bistrici. Naše će hercegovačke biskupije upravo ovim povodom hodočastiti u zagrebačku katedralu na blaženikov grob sa žarkom molitvom za proglašenje svetim ovoga velikana Katoličke Crkve u Hrvata.
I ove su godine župnik don Nikola Menalo i kapelan don Ivan Bijakšić pripremili duhovnu trodnevnicu kako bi se vjernici ove i susjednih župa pripravili za proslavu blagdana i upućivali usrdne molitve Bogu po zagovoru bl. Stepinca.
Prvi dan trodnevnice, 7. veljače, u župi je bilo predstavljanje kandidata za sakrament svete Pričesti. Misno slavlje predvodio je don Ivan Marčić, župni vikar u župi sv. Mateja apostola i evanđelista u Mostaru. Nakon navještaja Evanđelja prvopričesnici su (njih 31) pojedinačno izlazili iz klupa noseći svoje sličice koje su postavili na stube sv. Josipa i pred oltarom predstavili su se župnoj zajednici, koja se okupila u veliku broju, govoreći svoja imena te koga imaju u svojim obiteljima, i što zapravo žele postići u životu. Misno slavlje je svojim pjevanjem uzveličao zbor mladih iz župe sv. Mateja.
U četvrtak, 8. veljače, drugi dan trodnevnice, u dupke punoj crkvi na Buni predstavljeni su župnoj zajednici i ovogodišnji kandidati za sakrament svete Potvrde. Svečano misno slavlje predvodio je don Damir Pažin, župni vikar u župi sv. Ivana apostola i evanđelista u Mostaru. Nakon navještaja Božje Riječi uslijedilo je predstavljanje 25 kandidata za primanje sakramenta svete Potvrde. Pripravnici su pred župnom zajednicom izrekli svoj “Evo me!”, označavajući spremnost i ozbiljnost svoga puta priprave za ovaj sakrament. Misno slavlje pjevanjem je uljepšala i skupina mladih “Otkrivenje” iz župe sv. Ivana.
U petak, 9. veljače 2018., na treći dan trodnevnice misno slavlje predvodio je don Ilija Petković, župni vikar katedralne župe u Mostaru, a pjevala je skupina mladih predvođena č. s. Mateom Krešić iz katedralne župe Marije Majke Crkve.
Na blagdan bl. Alojzija, u subotu, 10. veljače, župna se zajednica pripremala za svečano večernje misno slavlje. Kako se večer približavala, sve je više misara pristizalo u župnu crkvu na Buni, gdje se svečano pripremalo za proslavu zaštitnika pastoralnoga centra. Od svega je najljepše što su u crkvi u najvećem broju bili nazočni upravo korisnici pastoralnoga centra, tj. vjeroučenici i pjevači koji su ispunili crkveni korski prostor i pjesmom uzveličali misno slavlje. U procesiji, kojom ravna kapelan don Ivan, 12 ministranata i 15 koncelebranata predvođenih don Ivanom Perićem, župnikom Cima i Ilića. Na početku misnoga slavlja župnik je don Nikola pozdravio nazočne vjernike, predvoditelja misnoga slavlja i braću svećenike zaželjevši da naša molitva doprinese i proglašenju svetim bl. Alojzija.
Nakon navještaja Božje Riječi, koju su pročitali mladić i djevojka iz župnoga zbora, biskupijski vikar za Trebinjsku biskupiju, don Ivo Šutalo, navijestio je Evanđelje. Propovjednik je započeo paralelom o dva naroda: hrvatskom i židovskom, a onda o mladom biskupu najprije koadjutoru, a zatim i nadbiskupu Stepincu kao neustrašivu borcu za vjeru, Crkvu i svoj hrvatski narod. Zamolio je dragoga Boga da nam da ustrajnosti, ljubavi i srce bl. Alojzija prema Bogu, Crkvi i domovini.
Nakon vjerovanja i homilije djeca su pročitala molitvu vjernika. Svećenici su okružili oltar i nastavili Euharistiju, koja je jačala i blaženoga Alojzija i okupljene na misnom slavlju. Na kraju svete Mise župnik je zahvalio vikarima don Željku, generalnom i don Ivi, trebinjskom kao i dekanima i ostalim koncelebrantima, hodočasnicima iz drugih župa i vjernicima koji se na poseban način utječu preko blaženoga Alojzija dragome Bogu.
Nakon svete Mise nastavilo se prijateljevanje u župnom stanu gdje su se priključili i ostali svećenici čestitari koji su imali večernje Mise u svojim župama ili druge obveze.
Tijekom božićnoga pohoda župnika biskupu u Mostaru župnik don Nikola dogovorio se s biskupom Ratkom o pohodu župi nakon blagdana blaženoga Alojzija Stepinca. Biskup je rado prihvatio poziv i došao na Šestu nedjelju kroz godinu, 11. veljače 2018., predvoditi misno slavlje u 11 sati. Zborom je ravnao don Ivan, kapelan, a procesijom don Pero Miličević, biskupov tajnik. Svečani ulazak u crkvu, a zbor dočekuje “Uđite s hvalama na vrata Njegova, u dvore njegove s pjesmama”. Kličemo Bogu i pozdravljamo obitelj maloga Santina koji će primiti sakrament krštenja. Biskup je uvodeći u misno slavlje pozdravio nazočne i protumačio da ime Santino znači svečić, mali svetac i potaknuo na svetije življenje.
Misna čitanja pročitali su mladi, a Evanđelje navijestio župnik. Biskup je homiliju temeljio na evanđeoskom ulomku o ozdravljenju gubavca povezujući i s prvim čitanjem te uklapajući sve to sa sakramentom krštenja u kojem se briše guba grijeha.
Župnik je predvodio obrede krštenja, a biskup je krstio maloga Santina. Zborovi “Put ljubavi” i “Mir” gromoglasno su ispunjali crkvenu dvoranu dok su vjernici nakon euharistijske molitve i Očenaša, zaželjevši mir jedni drugima, pristupili pričesti. Ojačani pričešću, duhovnom hranom, mogli su nakon blagoslova poći svojim domovima ojačana duha.
Biskup se zadržao sa župnikom i kapelanom u župnoj kući na objedu, a nakon toga obišli su groblje u Ortiješu i vojno groblje na Bišću. Biskup je izrazio zahvalnost župniku i kapelanu na pastoralnom zauzimanju u župi i zaželio im Božji blagoslov u daljnjem radu.

Izvor: Crkva na kamenu