Neustrašivih proroka Crkva treba i danas

Foto: Cnak

STOLAC – Često nam se dogodi da nekoga svoga sugovornika ne shvatimo, ne razumijemo njegovu poruku; još češće ljude znamo krivo procijeniti i ocijeniti, ne vidjeti njihove kvalitete i vrline. Rekli bismo, ništa posebno jer se to događalo uvijek i u svakome društvu. Eto, takvu je sudbinu imao i prorok Ilija. Potpuno neshvaćen i neprihvaćen, iako je govorio u ime Boga jedinoga. I ne samo za vrijeme života, nego je njegov lik često krivo prikazivan kroz čitavu povijest do dana današnjega, pa ga se predstavlja kao gruba čovjeka koji satire sve oko sebe, a zapravo je on bio samo borac za istinu i pravdu Božju. Crkva je danas pozvana ovoga neustrašiva Božjega čovjeka predstaviti u ispravnu svjetlu. Stječe se dojam da se to u Stocu i uspijeva. Iz godine u godinu sami župljani Stoca, pa i hodočasnici iz okolnih mjesta s velikom ljubavlju prihvaćaju ovaj dragi starozavjetni lik koji nam svima može biti uzor i pomoć u izgradnji vlastita stajališta prema svome Bogu. I ove se godine u Stocu 20. srpnja okupio veći broj vjernika na slavlju Ilije proroka. Svećenika je bilo dvadesetak. Misno je slavlje predvodio mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić. Biskup je u propovijedi proroka Iliju, koji je davno živio, približio sadašnjem trenutku i našemu podneblju.
Ilindanu u Stocu prethodila je trodnevnica. Bila je to prilika da se u tri večeri narod duhovno pripremi za svetkovinu svoga zaštitnika. Prvoga dana trodnevnice bila je pučka ispovijed. Devetorica svećenika ispovijedala su pobožni puk. Trodnevnice su bile popraćene litanijama u čast proroka Ilije i meditativnim programom.
Liturgijsko slavlje u trodnevnici i na sam Ilindan pratili su pjevači župnih stolačkih zborova: prve večeri zbor “Vidoštačka kraljica”, druge večeri zbor mladih “Angelus”, treće večeri zbor mladih “Elizej”. Dječji zbor pjevao je na Misi u 8 sati prvoga dana trodnevnice. U sve dane aktivno u liturgijskim slavljima sudjelovali su ministranti i čitači.
Uz Ilindan proslavljen je i ove godine “Dan grada Stoca”. Odlukom gradske skupštine grada Stoca određeno je da se “Dan Stoca” obilježava 19. srpnja. Svečanim prijemom i programom “Prva obljetnica Dana Stoca” proslavljena je na Radimlji. Bilo je svečano, ugodan ambijent pokraj nekropole na Radimlji.
Danu Stoca i patronu župne zajednice Stolac prethodio je program koji je započeo 12. srpnja. U programu su planirane u dvije “stolačke večeri” dvije promocije. Predstavljeni su roman Ostavljeni Stanka Krnjića te pjesme i poeme Ljube Krmeka Hrvatosauri i Iz Humske zemlje.
Povodom “Dana grada” nagrađeni su učenici godine stolačkih škola, te uspješne udruge i pisci.
U naše dane mnoge manifestacije i događaji prate i športske aktivnosti. Tako je bilo i ove godine. Završnica “malonogometa” organizirana je na uočnici “Dana grada Stoca”.
Program povodom patrona župe i Dana grada popunjavale su kulturno-zabavne manifestacije. Kulturno-zabavni program i nastup devet kulturno-umjetničkih društava organiziran je 17. srpnja. Poslije nastupa kulturno-umjetničkih društava program večeri popunio je popularni pjevač Marin Previšić iz Neuma i grupa “Kamen”. Druga večer kulturno-zabavnoga programa organizirana je na “Ilindansku večer”, a nastupio je Giuliano i bend “Diktatori”.

Izvor: Crkva na kamenu