Nikad više naroda na proslavi Srca Isusova

Foto: Cnak

ČELJEVO – Svetkovina titulara Presvetoga Srca Isusova u Čeljevu ove je godine proslavljena veoma svečano. Župnik don Ivo Šutalo organizirao je trodnevnicu kao najbolju duhovnu pripravu za župnu proslavu. Prvu je večer trodnevnice svetu Misu predvodio i propovijedao župnik don Ivo dok su mladi iz župe pjesmom pratili euharistijsko slavlje. Drugu večer trodnevnice misno slavlje predvodio je i prigodnu riječ uputio don Ilija Petković, župnik iz Čapljine, a zbor mladih iz iste župe pjesmom je pratio svetu liturgiju.
Treće večeri, na uočnicu, svetu Misu predvodio je i prigodnu riječ narodu uputio don Vinko Puljić, župnik Gabele i župni upravitelj župe Gorica-Struge. Župni zbor iz Gabele svojom pjesmom uzveličao je misno slavlje. Svake večeri bila je prilika za svetu ispovijed, a posebno je za vjernike bila organizirana sveta ispovijed na uočnicu u 18,30. Večeri trodnevnice bile su vrlo dobro posjećene.
Na svetkovinu župnog titulara, Presveto Srce Isusovo, u petak, 16. lipnja, svečanu večernju svetu Misu u 18 sati predvodio je mons. Ivan Štironja, biskup porečko-pulski. Biskup je te večeri blagoslovio i svu djecu župe Čeljevo koja su došla na svetu Misu. Skladnim pjevanjem liturgijsko slavlje pratio je župni združeni zbor Srca Isusova iz Čeljeva, tj. mješoviti zbor i zbor mladih. Mnogi hodočasnici i štovatelji Srca Isusova iz okolnih župa te su večeri došli zahvaliti Presvetome Srcu i poslušati biskupovu pastirsku riječ: iz Dračeva, Gabele, Gabela Polja, Gorice-Struga, Čapljine, Domanovića, Aladinića i drugih župa. Crkva je bila mala da sve prihvati u svoje krilo pa su mnogi ostali vani prateći pobožno svetu Misu. Nakon Mise svi su se mogli osvježiti pićem u crkvenom dvorištu.
U sklopu proslave Presvetoga Srca Isusova HKUD “Luke” organizirao je i Večer folklora u Čeljevu u nedjelju 11. lipnja u 20 sati. Nastupilo je nekoliko folklornih skupina: HKUD “Luke” Čapljina – Višići, HKUD Bijelo Polje – Mostar, etno udruga Petrovo Polje iz Republike Hrvatske, HKUD Stolac iz Stoca, HKUD Višići iz Višića, dramska sekcija HKD Napredak Knin iz Republike Hrvatske, te HKUD Lindžo iz Neuma.
Događaj je započeo svetom Misom, nakon čega je program održan na platou župnoga parka. Slijedilo je narodno veselje uz iće, piće, pjesmu i druženje.
Župa Čeljevo dosada je titulara slavila u nedjelju nakon Srca Isusova na pučkoj Misi u 11 sati. Ove godine je po prvi put slavlje prebačeno na svetkovinu Srca Isusova, u petak, u večernjem terminu, u 18 sati. Ova promjena pokazala se vrlo učinkovitom što je vidno svjedočio velik broj vjernika koji su došli ne samo iz čeljevske župe nego i iz okolnih mjesta. Vjernici kažu: Nikada dosada u Čeljevu na Srce Isusovo nije bilo toliko naroda. Večernji termin mnogima više odgovara i zbog toga što preko dana rade ili u firmi ili u polju, pa im je uvečer lakše doći. Svakako, Čeljevo je ove godine doživjelo pravu duhovnu obnovu za svoga titulara Srce Isusovo i prenijelo poruku susjednim župama i mjestima: Dođite u Čeljevo, Srce Isusovo čeka vas raskriljenih ruku. A dogodine, ako Bog da, 2024., proslavit ćemo ga na posebno radostan i svečan način jer župa Čeljevo slavi 50 godina svoga utemeljenja (1974.-2024.). Neka je Srce Isusovo iz dana u dan prati svojom milošću i blagoslovom kao i sve štovatelje Presvetoga Srca Isusova gdje god bili.

Izvor: Crkva na kamenu