Nikola Mandić – 100 godina

Foto: Cnak

U Svetom Pismu čitamo: “Zbroj naše dobi sedamdeset je godina, ako smo snažni, i osamdeset” (Ps 90,10). Ipak, na drugim mjestima u Bibliji čitamo kako su neki starozavjetni patrijarsi doživjeli i puno više od toga. Nešto slično je i s Nikolom Mandićem koji je ovih dana proslavio svoj 100. rođendan. Tjelesna je snaga, odnosno zdravlje, vrlo važna kako bi se produžio ljudski životni vijek, ali isto tako, možda još i više, potrebna je mentalna i duhovna snaga da bi čovjek mogao svladati sve životne protivštine, kušnje i nevolje. Nikola je očito u svome životu dobro posložio i rasporedio životne snage, te je kroza stoljeće svoga života mogao odoljeti svim burama i olujama s kojima se susretao, a bilo ih je napretek.
Nikola je bio i ostao vrlo zapažena osoba u gradu Mostaru, ali i puno šire. U svoje vrijeme ugledan bankar, ali i veliki dobrotvor. Svećenici su tada vrlo dobro znali da kao prijatelja imaju ugledna čovjeka koji voli svoju Crkvu i svoj narod. Tijekom cijeloga života Bog, Crkva, poštenje, kršćanski moral, domoljublje bili su mu najveće životne vrijednosti. Sve je ovo ponio iz svoje obitelji u Kruševu kod Mostara, a onda dalje razvijao i oplemenjivao. Volio je svoju katedralnu župu u Mostaru, redovito dolazio na svetu Misu i zalagao se na razne načine za dobrobit Katoličke Crkve i hrvatskoga naroda.
Kao veoma mudar i uman čovjek bavio se i pisanom riječju. Uglavnom je istraživao i pisao povijest hrvatskih rodova u Hercegovini, te je na tu temu objavio nekoliko knjiga. Crkva na kamenu ostaje mu uvijek zahvalna što je kroz duga desetljeća u ovome listu objavljivao članke o prezimenima. Bio je i ostao veliki prijatelj ove naše izdavačke kuće; dok su ga noge dobro služile, redovito je posjećivao naše uredništvo i rado dolazio na “razgovor ugodni i na kavicu”. To istinsko prijateljstvo značilo nam je i znači nam još uvijek mnogo.
Našem prijatelju Nikoli zahvaljujemo za veliku ljubav koju je gajio prema Crkvi na kamenu, čestitamo mu 100. rođendan i želimo da poživi još mnogo godina te da poput starozavjetnih patrijarha svjedoči ljubav Božju kao i neprolazne vrijednosti koje daju smisao svakom životu.

B.G.

Izvor: Crkva na kamenu