Nuncij Eterović pozvao njemačke biskupe da sačuvaju jedinstvo Crkve

Foto: Cnak

FULDA (IKA) – Njemački biskupi okupili su se u Fuldi na jesenskom zasjedanju koje se održalo od 20. do 24. rujna. Nadbiskup Eterović je u svom pozdravu podsjetio na nedavno objavljeni razgovor pape Franje za španjolsku radijsku postaju COPE. U njemu je Sveti Otac rekao da mnoge njemačke biskupe ne potiču zle namjere, nego “pastoralno nastojanje”, u koje ipak mnogi nužni naputci Pape “nisu uključeni”. Te naputke formulirao je 29. lipnja 2019. u svome pismu “hodočasničkom narodu Božjem u Njemačkoj”.
Mons. Eterović podsjetio je da je još državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin u svom govoru u Berlinu prije tri mjeseca ponovio neke dijelove toga Papina pisma i pritom se referirao na “značenje jedinstva u Katoličkoj Crkvi”.
Kardinal Parolin parafrazirao je Papinu izjavu. Kad god se neka mjesna Crkva pokušala sama izdići iznad pitanja za koja je mjerodavna opća Crkva, odnosno kada se mjesna Crkva oslonila samo na vlastite snage, metode i inteligenciju, završavalo je tako da se nevolja koju su željeli savladati održala i još se uvećala.
Ostali citati iz Papine poslanice njemačkim katolicima činili su srž govora nuncija Eterovića. “To ne znači da ne trebamo napredovati, ići naprijed, ništa ne mijenjati ili čak niti razgovarati ili se suprotstaviti, nego je to jednostavno rezultat spoznaje da smo zapravo kao bića dio većega tijela koje nam postavlja zahtjeve, koje na nas čeka i treba nas i od kojega i mi tražimo, očekujemo i koje trebamo.”

Izvor: Crkva na kamenu