Obilje blagoslova na svetkovinu Svih Svetih

Foto: Cnak

ALADINIĆI-DUBRAVE – S krunicom u ruci i molitvama upućenim našoj divnoj Majci Mariji stigli smo do trodnevnice za patron naše župe, svetkovine Svih Svetih. U župi Aladinići-Dubrave potkraj listopada uvijek je veoma radosno i živo. Svi Sveti su naši nebeski zaštitnici, pa se pripreme vrše srčano i svečano.
Župnik don Stipe Gale ispovijedao je svake večeri tijekom listopada. Sve tri večeri trodnevnice sveto misno slavlje predvodio je mladomisnik fra Josip Ćibarić, kapucin iz Zagreba. Svojim propovijedima i duhovnim okrjepama pripremao nas je za našu veliku svetkovinu. Prve večeri trodnevnice krunicu prije svete Mise predmolili su naši prvopričesnici. Druge večeri trodnevnice krunicu su predmolili naši krizmanici, a treće večeri krunicu su predmolili naši mnogobrojni ministranti. Svako misno slavlje svojim pjevanjem uljepšali su dječji zbor i mješoviti odrasli zbor.
Treće večeri trodnevnice uoči svete Mise upriličena je sveta ispovijed za sve vjernike koji su se htjeli i željeli izmiriti s Gospodinom. Ispovijedali su svećenici iz svih okolnih župa. Od ispovijedi nema bolje i važnije priprave.
Posebno smo zahvalni Bogu i Svima Svetima što nam je svetu Misu, na našu svetkovinu Svih Svetih, predvodio naš dubravski mladomisnik fra Josip Stanković, kapucin. Nije sve obojano pandemijom i strahom, mogli smo svjedočiti na ovome svečanome misnom slavlju. Gospodin i danas poziva u svoj vinograd. Drago nam je da je pozvao i našega Josipa, sedmo dijete u obitelji. Imao je odakle i pozvati! Majka Janja i otac Drago, u suradnji s Gospodinom, na svijet su donijeli sedmero djece, pet sinova i dvije kćeri. Od njih sedmero dvojica su svećenici. Hvala ovim i ovakvim roditeljima koji već na zemlji primaju Božje blagoslove i milosti za sve žrtve i napore svoga života. Fra Josip je svoju Mladu Misu proslavio u Zagrebu, u Gornjoj Dubravi u župi sv. Leopolda Bogdana Mandića. Da radost bude još veća, među mnogim svećenicima koncelebrantima bio je i stolački đakon, karmelićanin, Stanko Pažin. Također je među vjernim pukom bila i naša misionarka časna sestra Bogdana Markić iz Ugande.
Mogli smo čuti tijekom propovijedi na svečanom misnom slavlju da svetost nije rezervirana samo za neke, na nju smo svi pozvani. Hoćemo li se odazvati, ovisi samo o nama. Svoj put svetosti trebamo neprestano hraniti molitvom, ona je hrana za dušu, svetom Misom, ona je susret s našim Gospodinom.
Ove godine, zbog već spomenute pandemije, izostali su dobro poznati Dubravski susreti i narodno veselje. No, mišljenja smo da nakon misnoga slavlja kojega je predvodio domaći sin fra Josip, ništa nam nije nedostajalo, jer smo mnogo primili u vremenu kada se govori o gubitcima i nevoljama.
Hvala Gospodinu i našim nebeskim zaštitnicima na obilju blagoslova i milosti kojima nas prate i darivaju.

Daniela Raguž

Izvor: Crkva na kamenu