Obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Foto: www.morh.hr

VUKOVAR (IKA) – Programom kod Memorijalne bolnice, kolonom sjećanja, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na vukovarskom groblju i na Ovčari te slavljem Mise koju je predslavio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, 18. studenoga obilježen je Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2020. “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”.
Uz Vukovarce, hrvatske branitelje i njihove obitelji te predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, obilježavanju su nazočili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predstavnici Vlade Republike Hrvatske s predsjednikom Andrejem Plenkovićem, pripadnici MUP-a pripadnici Hrvatske vojske s načelnikom Glavnoga stožera Oružanih snaga RH admiralom Robertom Hranjem, saborski zastupnici, predstavnici lokalne uprave i samouprave te drugi.
Obilježavanje je počelo ispred Nacionalne memorijalne bolnice “Vukovar” gdje je održan prigodni program i formirana Kolona sjećanja koja je krenula na križni put vukovarskim ulicama prema Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata. Ondje su sudionici položili ruže na počivališta poginulih i ubijenih branitelja i civila, a izaslanstva su odala počast žrtvama Vukovara polaganjem vijenaca i svijeća ispred Spomen-obilježja žrtvama iz Domovinskog rata.
Đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić predvodio je molitvu za žrtve Domovinskog rata Grada Vukovara. “Na današnji Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, dok se posebno spominjemo vukovarskih branitelja, žrtava Hrvatskoga Podunavlja te svih ostalih osoba koje su se cijenom svoga vlastitog života ugradile u događaje u kojima se rađala sloboda naše domovine Hrvatske, svi mi ovdje okupljeni na ovom memorijalnom groblju i oni koji su s nama ujedinjeni posredstvom sredstava društvenoga priopćavanja, svoje misli, osjećaje i nade stapamo u snagu najveće kršćanske molitve: u slavlje Euharistije – zagledani u Krista, Kralja mučenikâ, u kojemu neprolazno sjaje istina, vrijednost i plodovi svih branitelja i svih žrtava Domovinskog rata te svih naših ljudskih križeva i umiranja”, poručio je mons. Hranić.
Kardinal Vinko Puljić u svojoj je propovijedi, uz ostalo, naglasio: “Ovdje biti prisutan, znajući što se dogodilo, ne može se bez posebnih drhtaja srca i osjećaja duše. Spontano se u srcu budi poštovanje i osjećaj pouzdanja u Boga. U prvom redu došli smo moliti za duše svojih pokojnika. Ta nas molitva treba pročistiti od svake gorčine i negativnih naboja, koji se, po ljudsku, olako javljaju na ovim mjestima stradanja. Došli smo izraziti dužno poštovanje svim ovim žrtvama. Tim poštovanjem želimo čuvati dužno sjećanje na njih, ali i na cijenu slobode, koju mi danas živimo i izgrađujemo. Da bismo čuvali pročišćeno pamćenje i stvarali ispravne preduvjete suživota, potrebno je imati hrabrosti svaku stvar nazvati pravim imenom i činjenice promatrati kroz uzroke i posljedice. Bez istine i pravde nema stabilna mira ni vraćanja povjerenja. Mržnja, čiji su plodovi ovi zločini, ne smije imati glavnu riječ. Da bi došlo do praštanja, valja priznati zločin.”
U okviru obilježavanja, državni dužnosnici poslije Mise obišli su nedavno obnovljeni Vukovarski vodotoranj te položili vijenac i upalili svijeću na Spomen-obilježju na mjestu masovne grobnice na Ovčari.

Izvor: Crkva na kamenu