Obilježena 20. obljetnica povratka sestara u samostan u Mostaru

MOSTAR (mostar.ssfcr.org) – U samostanu Svete Obitelji u Mostaru (Franjevačka 88) obilježena je 3. travnja 2017. dvadeseta obljetnica povratka u kolijevku Provincije. Simboličan je bio datum blagoslova kapele i samostana 1997. godine. Naime, nakon što su prve sestre iz Maribora 1899. godine došle u Mostar i proživjele u njemu pedeset godina, 3. travnja 1949. morale su, zbog zakona o nacionalizaciji, napustiti samostan, kapelicu i sva dobra koja su u tom trenutku posjedovale. “Nakon dugih godina izgnanstva i zima strepnje i različitih iskušenja, nakon još jednoga rata, Božja je providnost pronašla put i još jednom pokazala da nije uzaludno vjerovati i nadati se. Ova je kuća, godine 1994., zahvaljujući najviše zauzimanju tadašnjega mostarskog gradonačelnika Mije Brajkovića i pravobraniteljice grada Marije Ljubić vraćena Provinciji na korištenje”, istaknula je provincijska predstojnica s. Zdenka Kozina u pozdravnom slovu prije početka euharistijskoga slavlja, donoseći povijesni presjek osoba i događaja, od Zahumske do Franjevačke ulice, od s. Gertrude Neuwirth i prvih slovenskih sestara do prvih hercegovačkih djevojaka, od još živuće s. Valerije Ilić, koja je u Franjevačku došla gotovo prije 80 godina, do posljednjih kandidatica…
Euharistijsko slavlje predvodio je vikar Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivan Ševo u zajedništvu s fra Antom Marićem, dugogodišnjim kapelanom samostanske zajednice.
Na kraju misnoga slavlja zahvalnost i radost zbog milosti povratka na ognjište, uz prigodne darove, izrekla je kućna predstojnica s. Petra Bagarić. S radošću možemo ponoviti s psalmistom: “Na divnu zemlju padoše mi konopi, vrlo mi je mila moja baština” (Ps 16,6).