Obilježena 25. obljetnica utemeljenja 3. gardijske brigade HVO-a

Foto: KTA

KISELJAK (KTA) – U petak, 18. siječnja 2019., u vojarni u Kiseljaku obilježena je 25. obljetnica utemeljenja 3. gardijske brigade HVO-a. Ovo je, uz Livno i Orašje, jedna od tri hrvatske vojarne u sadašnjim Oružanim snagama, u kojoj se na osobit način gaji uspomena na 3. gardijsku brigadu i njezine poginule pripadnike. Na svečanosti su sudjelovali brojni nekadašnji pripadnici ove brigade, njihova rodbina i prijatelji, ministrica obrane Marina Pendeš, aktivni generali Ivica Jerkić i Tomo Kolenda, nekoliko umirovljenih ratnih generala HVO-a, vojni ataše Republike Hrvatske, načelnici okolnih općina, članovi udruga proisteklih iz Domovinskoga rata i svećenici Kreševskoga dekanata.
Nakon odavanja počasti pred spomenikom u vojarni i sviranja mirozova, molitvu odrješenja za pokojne predvodio je vojni kapelan don Jakov Pavlović. Potom su se svi uputili u kapelicu sv. Martina, naslovnika ove vojne kapelanije. U njoj je vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić, zajedno s prisutnim svećenicima, predvodio koncelebrirano misno slavlje, a pjevanje je predvodio zbor ove kapelanije.
U homiliji, polazeći od činjenice da je sve prisutne okupila plemenita nakana molitve za pokojne i tumačeći odlomak iz poslanice Hebrejima biskup Vukšić čestitao je obljetnicu i pozvao na molitvu za svu pokojnu braću i sestre, posebice za pokojne pripadnike ove brigade, njihovu ožalošćenu rodbinu i prijatelje. Molimo Gospodina Boga, kazao je, da im svima, na kraju njihova zemaljskog putovanja, udijeli vječni počinak u nebesima, a sve koji su ožalošćeni i sve nas, koji smo još uvijek na ovozemaljskom putu, neka utvrdi u nadi i vjeri u vječni život.

Izvor: Crkva na kamenu/KTA