Obilježena 26. obljetnica zaustavljanja tenkova

Foto: Cnak

POLOG – U sklopu obilježavanja 26. obljetnice zaustavljanja tenkova u Pologu, u organizaciji Gradskih odbora HDZ BiH Široki Brijeg i Mostar, održan je prigodni program u nedjelju 7. svibnja 2017. Nakon polaganja vijenaca za poginule hrvatske branitelje i žrtve ratova kod spomen obilježja u Pologu, služena je sveta Misa za poginule i umrle hrvatske branitelje u crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije. Misno slavlje predslavio je don Ljubo Planinić, župnik župe sv. Ilije Proroka iz Kruševa u koncelebraciji s don Jakovom Renićem, župnikom u Pologu. Misno slavlje uzveličali su svojim lijepim pjevanjem pjevači mješovitoga zbora “Fontes” iz Kruševa, pod ravnanjem Karla Milićevića. Crkva je bila popunjena do posljednjega mjesta domaćim župljanima te gostima i predstavnicima općina iz Mostara i Širokoga Brijega.
U svojoj propovijedi don Ljubo je naglasio: “Pastir je onaj koji ulazi na vrata. Polog 7. svibnja 1991. su vrata iz tame i mraka u slobodu; izlazak iz ropstva, ulazak u slobodu. Stati, zaustaviti tenkove, pokazati otvorenost, reći: ‘od danas se mora čuti i naš glas’. Nadaleko se čulo za glas Pologa. Polog je hrabrost. Zaustavljajući tenkove poslana je poruka svima onima koji su se nalazili izravno ili neizravno, blizu i daleko, u tenkovima, pokraj tenkova, poruka nenasilja, ne ćemo rat, vratite se u žicu iz koje ste izišli. Bila je to hrabra poruka. Pozvani su i službeni organi iz Sarajeva i njima je Polog bila poruka. Poruka: gradimo budućnost bez prijevare. A, koliko su nas puta poslije Pologa prevarili?! (…)
I nakon tolikih zatvorenih i zaključanih vrata isplati li se i dalje boriti. Neki su očajni, razočarali se. Istina je da nisu vremena naklonjena. Nije se lako nositi s pritiscima. Ne dopusti da ti netko kralježnicu savije. Nije vrijeme očaja. Okolnosti se mijenjaju. I današnje okolnosti, promijenit će se na bolje. Sv. Petar u poslanici koju smo čitali govori kako trpljenje valja prihvatiti u nadi dobra. Životni problemi dolaze i prolaze. Snaga tvoje volje otvara vrta a tvoj očaj ne će proći ni kroz otvorena vrata. Čuvaj se široko otvorenih vrata. Takva najčešće ne vode u slobodu”, rekao je don Ljubo.
U kratkom i prigodnom glazbenom programu nakon misnoga slavlja sudjelovali su klapa “Studenac” i mješoviti zbor “Fontes” iz župe Kruševo te mješoviti zbor “Anđeoski zvuci” iz župe Polog.

Izvor: Crkva na kamenu