Obilježena 27. obljetnica krvave pogibije hrvatskih branitelja

Foto: Cnak

GRADINA – U obrani hrvatske opstojnosti i slobode na lokalitetu Gradina, između čapljinske, stolačke i mostarske općine, prije točno 27 godina život su izgubila 24 hrvatska branitelja iz općina s juga Hercegovine. Po mnogim pokazateljima bio je to najkrvaviji dan na ovome dijelu bojišta. “Okupimo se svake godine na ovoj koti koja dominira Dubravskom visoravni u spomen na 24 žrtve, a onda i u spomen na sve naše umrle branitelje. Kao sudionik rata mogu reći da je to bilo dosta traumatično, u ranim jutarnjim satima na današnji dan krenuo je napad Armije BiH s različitih strana, a bilo je i ubačenih grupa, tako da su naše postrojbe u jednom trenutku bile odsječene jedne od drugih. Zahvaljujući žrtvi ovih branitelja kojih se na poseban način danas spominjemo, i svih onih koji su ostali živi, uspjela se obraniti Dubravska visoravan, a upravo na ovoj koti vođene su najžešće borbe”, rekao je čapljinski gradonačelnik dr. Smiljan Vidić.
Svetom Misom zadušnicom i polaganjem vijenaca, obilježena je 27. obljetnica stradanja pripadnika Hrvatskog vijeća obrane na Gradini. Misno slavlje predvodio je don Bernard Marijanović, a u koncelebraciji je bilo desetak svećenika. Svoj obol obilježavanju događaja dala je glazbenim izvedbama muška klapa “Trebižat”.
U spomen na poginule branitelje, nakon svete Mise, vijence ispred velikoga križa na Gradini položila su izaslanstva koja su došla odati počast braniteljima stradalim na ovom mjestu.
Imena poginulih na Gradini: Goran Rebac, Vedran Đoković, Lenko Bule, Josip Bule, Zlatko Ivanković, Gojko Galić, Nikola Krmek, Krešo Bubalo, Dragan Miličević, Radoja Vidaković, Slavko Previšić, Ilija Krešić, Zoran Šuman, Franjo Bošković, Ivan Šimović, Vinko Babić, Zdravko Jelić, Ivan Čović, Miroslav Mandarić, Kruno Zlomislić, Slavko Kulaš, Božo Anić, Zdravko Sopta i Branko Grgić.
U spomen na sve poginule branitelje i trajnu zahvalu za njihovu veliku žrtvu, te u čast i sjećanje na ovaj događaj, svake godine na godišnjicu pogibije branitelja, okupljaju se njihove obitelji te preživjeli suborci koji se ponovo prisjećaju trenutaka kada se branila hrvatska sloboda, za koju nije bilo nikakva uvjetovanja.

Izvor: Crkva na kamenu