Obilježena 72. obljetnica zločina na Daksi

Foto: http://www.dulist.hr

DUBROVNIK (IKA) – Na otoku Daksi pokraj Dubrovnika 25. listopada obilježena je 72. obljetnica stradanja u kojoj su 53 građana Dubrovnika izgubila život, nakon što je u listopadu 1944. godine, po ulasku partizanskih jedinica u grad, uhićeno više od 300 osoba. U sklopu ceremonije obilježavanja odavanja počasti žrtvama molitvu za sve poginule predvodio je generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Petar Palić, a pridružio mu se i gvardijan franjevačkoga samostana Male Braće fra Veselko Grubišić.
Mons. Palić obraćajući se okupljenima rekao je da su se okupili kako bi se pomolili za pokoj duše ljudi koji su na ovom otočiću bez krivnje, suda i mogućnosti da išta reknu u svoju obranu pogubljeni. Istaknuo je kako je Daksa samo jedno od mjesta u našoj domovini na kojem se dogodio zločin protiv života, istine i civilizacije. Dodao je da “na ovom mjestu u molitvi želimo kao kršćani otvoriti svoje srce milosti Božjoj, kako bi nam ispunila srce poniznošću i skrušenošću pred ovim žrtvama, ali i milošću oprosta prema onima kojima su osveta i laž bili veće vrijednosti od života i istine. Na ovom mjestu želimo moliti i s ovoga mjesta otići ohrabreni kako ćemo se zauzimati da se o svakoj žrtvi dozna istina, i da svaka žrtva bude dostojanstveno pokopana. Na to nas obvezuju sve žrtve, a osobito danas žrtve s Dakse”, zaključio je mons. Palić.
Na kraju nagovora je, uza sve okupljene, pozdravio i đakona Srpske pravoslavne crkve u Dubrovniku Miroslava Boškovića, s obzirom da je među poginulima bilo i osoba pravoslavne vjere, nakon čega je uslijedila zajednička molitva.