Obljetnica Hrvatskoga katoličkog središta sv. Nikole Tavelića

Foto: IKA

BUENOS AIRES (IKA) – U Buenos Airesu je u nedjelju 19. studenoga proslavljena 40. obljetnica Hrvatskoga katoličkog središta sv. Nikole Tavelića “Tejar” te svetkovina nebeskoga zaštitnika toga centra. Ujedno je obilježen spomen na žrtvu Vukovara. Euharistijsko slavlje predvodio je župnik hrvatske župe bl. Alojzija Stepinca u Salzburgu fra Zlatko Špehar u zajedništvu s voditeljem središta i delegatom za Argentinu članom Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri fra Josipom Peranićem i vlč. Dinkom Krpanom.
Na početku slavlja o. Peranić prisjetio se franjevaca koji su djelovali u ovome centru. Posebno je pozdravio goste pristigle klape iz Hrvatske i Njemačke. “Radosno slavimo Dan Gospodnji u ovom Hrvatskom katoličkom središtu u povodu proslave svetkovine sv. Nikole Tavelića i četrdesete obljetnice samoga Središta, u kojemu se Božja Riječ tumači na hrvatskom jeziku u Buenos Airesu. Gdje se sije Riječ Božja, za njom niče mir, a gdje ima mira, pravednost već kuca na vratima. To je znak života čovjeka i zajednice koja ostaje vjerna Bogu, služeći ljudima, rekao je u homiliji fra Zlatko.
Uputio je vjernike na lik sv. Nikole Tavelića kao putokaz, rekavši: “U duhu sv. Nikole Tavelića, naše ponašanje i naš život, naša pripadnost katoličkoj vjeri i življenje po Riječi Božjoj, moraju biti odraz duše hrvatskoga čovjeka, koji i u stranom svijetu ne odustaje od humanosti i moralnih načela istinoljubivosti, pravde i pravednoga mira.”
Uz obljetnicu Središta, podsjetio je na fra Lina Pedišića, fra Marijana Zlovečera i druge dušobrižnike, zadarske franjevce, koji su gradili ovo Središte, “ne samo materijalno, nego ponajviše duhovno, u kojemu se čeličila vjera u Boga i slobodu hrvatskoga naroda”.
Ostanimo neslomivi i jedinstveni u vjeri u Boga, vjernosti prema Katoličkoj Crkvi i ljubavi prema svome hrvatskom narodu te poštovanju svačijega i svakoga čovjeka dobre volje. Neka nam u tome pomogne Gospodinova Majka, Kraljica Hrvata, sveti Nikola Tavelić i blaženi Alojzije Stepinac, rekao je fra Zlatko.
Na Misi su sudjelovali i članovi domaćih klapa “Valovi” i “BA”, te klape “Vinčace” iz Novoga Vinodolskog, “Dišpet” iz Zagreba i HKM “Croatia” iz Münchena. Nakon Mise održan je tradicionalni ručak.

Izvor: Crkva na kamenu