Obljetnica stradanja nedužnih katolika Hrvata

Foto: Cnak

GRABOVICA – Vojnici Armije BiH počinili su stravičan zločin nad katolicima Hrvatima sela Grabovice i Ćopa 1993. godine. Najprije je 30. srpnja na Ćopima ubijena jedna osoba, 9. rujna ubili su u Grabovici 27 pretežito starije čeljadi i jedno dijete od četiri godine, dva dana kasnije na Ćopima dvije starije osobe i potom dvije starije osobe na Kremencu iznad Gornje Grabovice. Drugi zločin počinilo je zapovjedništvo Armije što nikome od članova obitelji i rodbine nije dopustilo da uđu u selo i dostojno pokopaju svoje mrtve. Vojnici su neke malo zatrpali u blizini kuća a druge vjerojatno pobacali u Neretvu. Do danas su pronađeni posmrtni ostatci samo 16 osoba, i to neke samo djelomično, a za ostale se ništa ne zna.
Položeni su vijenci i upaljene svijeće kod spomenika u Grabovici 9. rujna, zatim je bila pobožnost puta križa od spomenika do kapelice, a nakon toga sveta Misa koju je predvodio kotorski biskup mons. Ilija Janjić, uz koncelebraciju 17 svećenika i asistenciju pet bogoslova.
U svojoj propovijedi biskup Janjić naglasio je kako su naši pobijeni, naši najmiliji, bili naše zlato. Oni su svojim vjerničkim životom i mučeničkom krvlju pozlatili ovo mjesto. Isus nam je rekao da smo mi hram Božji, a hram treba ukrasiti i pozlatiti ne zemaljskim zlatom nego zlatnim životom svoje vjere, svojim vrlinama. Samo nam vjera daje snagu da možemo dalje hrabro živjeti kao ljudi, podnoseći sve žrtve i nevolje života. Samo čovjek ispunjen dubokom vjerom u Boga može oprostiti i na mržnju i zlo uzvratiti ljubavlju.
Članovi obitelji pobijenih sa svojom udrugom počeli su izgradnju postaja križnoga puta, pa svima koji su im u tome pomogli i koji pomažu najsrdačnije zahvaljuju.

Izvor: Crkva na kamenu