Treba obnoviti pastoralno djelovanje Crkve u Iraku

Foto: CNS

IRAK (RV) – Treba obnoviti aktivnost i pastoralno djelovanje Crkve u Iraku i među zajednicama dijaspore, jačajući “našu vjeru i nadu”, kao i prihvatiti odgovornost za ono što se zbiva u državi i u jednoj regiji obilježenoj “pljačkama, rušenjima, nasiljima i seljenjima”. S tim je duhom, kako prenosi agencija AsiaNews, 20. lipnja otvoren dvodnevni skup Kaldejske Crkve u Erbilu, u iračkom Kurdistanu, na kojem se raspravljalo o evangelizaciji i o ulozi svećenika u zajednici. Pred navalom samozvane Islamske države na stotine tisuća kršćana pobjeglih iz Mosula i iz doline Ninive sklonilo se u irački Kurdistan.
U priopćenju objavljenom na web stranici Patrijarhata, koje je potpisao patrijarh Sako, susret je klera predstavljen kao prigoda za promišljanje o “naglim političkim i društvenim promjenama”, koje su se posljednje desetljeće zbile u Iraku. Od američke invazije do pada Saddama Husseina, promjena je u Iraku zahvatila sve društvene staleže. Politički, društveni i ljudski poremećaj odrazio se “i na život svećenika”.
Budućnost kaldejske zajednice najvećim se dijelom zasniva na kvaliteti njezina klera, stoga vodstvo krajevne Crkve želi na susretu u Erbilu “osmisliti novi način sučeljavanja” s izazovima, te uskladiti odgovor na potrebe vjernika “u zemlji i dijaspori”.

Izvor: Crkva na kamenu