Obnovljeno zavjetno hodočašće sv. Jakovu

Foto: Cnak

RAVNO – U subotu, 25. srpnja 2020., pedesetak hodočasnika uputilo se pješice s Bjeljava u župi Ravno, na Jakovo brdo iznad Orahova Dola, predvođeni don Tomislavom Ljubanom, čeljevskim župnikom. Sadašnji ostatci crkve sežu u tridesete godine prošloga stoljeća, kada je crkvicu ozidao zidar Nikola Kojić iz Grabova Dola. Hodočastilo se svake godine iz Orahova Dola, s Bjeljava i iz Grabova Dola do početka Domovinskoga rata, a onda je rat i raseljavanje prekinulo hodočašća. Posljednja Misa i hodočašće bili su 1996. godine s župnikom don Perom Pavlovićem.
Nakon dva sata uspona s Bjeljava uz molitvu i razgovor slavljena je sveta Misa uza zidine kapelice. Poslije Mise, po starom običaju, svi su otišli na livadu Cvjetni Raduš, ledinu na kojoj su i sada postavljena kamenja po rodovima i plemenima na kojima se sjedi i blaguje. Uz okrjepu tijela zapjevao se i pokoji bećarac.
Povratak na Bjeljave bio je lakši, niza stranu, a onda se na Bjeljavama većina zadržala u druženju i čašćenju domaćina Jovića do kasnoga popodneva.
Svi su hodočasnici izrazili jednodušnu želju za nastavak i održanje ove tradicije i ubuduće, ako Bog da, a započelo se i ozbiljnije razmišljati o obnovi same kapelice, što bi zbog nepristupačna terena bilo prilično zahtjevno.
Uzdat nam se u Boga, sv. Jakova i domaće ljude iz našega kraja da i ta poteškoća ne će biti zaprjekom za to hvalevrijedno djelo.

Izvor: Crkva na kamenu