Obrana Domovine naša je dužnost i pravo

Foto: Cnak

POLOG – Kreatori velikosrpske politike, svjesni svoje vojne nadmoći, zanemarili su činjenicu kako u zapadnome dijelu Hercegovine živi hrvatski narod koji je spreman i goloruk stati pred neprijateljske tenkove. U jutarnjim satima, 7. svibnja 1991., kolona od 100 tenkova i više oklopnih vozila bivše JNA nenajavljeno je iz Sjevernoga logora u Mostaru krenula prema Širokom Brijegu, upućena zauzeti položaje u zapadnome dijelu Hercegovine i južne Hrvatske.
Međutim, kolona tenkova i oklopnih vozila, zaustavljena je u Pologu popriječenim kamionima i nenaoružanim hrvatskim narodom iz svih krajeva zapadnoga dijela Hercegovine, čime se pokazalo kako se samoorganiziranjem brani vlastiti opstanak. Zbog blokade koja je trajala od 7. do 9. svibnja 1991. zadatak JNA nikada nije obavljen. O tom događaju prije 27 godina izvještavali su svi svjetski mediji.
U sklopu obilježavanja 27. obljetnice ovoga važnog događaja za hrvatski narod, 7. svibnja 2018., u crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije u Pologu slavljena je sveta Misa za sve poginule branitelje. U koncelebraciji s mjesnim župnikom don Perom Marićem i don Ljubom Planinićem, župnikom iz Kruševa, svetu Misu slavio je fra Stipe Biško, župnik Širokoga Brijega. U prigodnoj propovijedi okupljenim vjernicima te predstavnicima vlasti i oružanih snaga, fra Stipe je naglasio: “Obrana Domovine naša je dužnost i pravo. Čast je čuvati svoje svetinje: poštenje, obitelj, posjed i Domovinu. Po 28. put okupljamo se Bogu zahvaliti što vas je onda nadahnuo da se složite kao prava braća i da stanete na put onima koji su nas htjeli pokoriti i uništiti. Pozdravljam vas i zahvaljujem što ste učinili prvi korak. Mnogi su naši sinovi kroz povijest žrtvovali svoje živote za Domovinu, vjeru i obitelj. Naša je sveta dužnost njegovati uspomenu na te događaje, čuvati čast i dostojanstvo, vjeru i obraz u bratskoj slozi. Mrtvima moliti pokoj vječni, a živima Božji blagoslov.”
U znak sjećanja na sve poginule branitelje u Domovinskome ratu, prije svete Mise, odana je počast izvedbom himne “Lijepa naša” te su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja žrtvama ratova u Pologu. Vijence su položili: izaslanstvo Hrvatskoga narodnog sabora na čelu s predsjednikom Draganom Čovićem, izaslanstvo Republike Hrvatske na čelu s veleposlanikom RH u BiH Ivanom del Vechiom i izaslanstvo Oružanih snaga BiH na čelu s brigadirom Zdravkom Rezom.
Nakon misnoga slavlja u župnoj crkvi, održan je prigodan koncert duhovnih i domoljubnih pjesama. Uz pratnju Simfonijskoga orkestra Mostar i ravnanje mo Damira Bunoze nastupili su solisti Marija Čolak iz Širokoga Brijega, Karlo Milićević iz Mostara te Lucija i Nikolina Zovko iz Pologa.

Izvor: Crkva na kamenu