Obrana jasnih načela kršćanske vjere

Foto: CNAK

GRABOVICA – Blagdan sv. Ante Padovanskoga, svoga zaštitnika, župa Grabovica proslavila je 13. lipnja 2016. Svečano misno slavlje u 11 sati predvodio je mons. dr. Tomo Vukšić, biskup, vojni ordinarij u BiH te dugogodišnji profesor na sarajevskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu i mostarskom Teološkom institutu, uz koncelebraciju brojnih svećenika, među kojima su bila i dvojica misionara. Dvorište župne crkve bilo je ispunjeno mnoštvom vjernika, štovatelja sv. Ante, kojima su za svetu ispovijed već od jutarnjih sati bili na raspolaganju brojni svećenici. Svetom misnom slavlju prethodila je svečana procesija sa svečevim kipom kroz dvorište župne crkve uz pjevanje Litanija svih svetih. Pjevanje su tijekom liturgijskoga slavlja animirali naš župni zbor te župni zbor iz Čeljeva pod ravnanjem župnika don Blaža Ivande i prof. glazbe Josipe Markota. Riječ Božju iz Knjige proroka Izaije te iz Pavlove Poslanice Efežanima navijestile su naše župljanke – Antonija Gadža i Marija Mamić.
U prigodnoj je propovijedi biskup Vukšić istaknuo što nam svetački lik iz 13. st. poručuje za 21. st., naglasivši tri bremenite poruke. Prvo je područje obrane ljudskoga dostojanstva i civilizacijski dosegnutih ljudskih prava u vremenu u kojem se ona opet nastoje ugroziti. Svetac nam tu pruža zoran primjer jer je svojim vlastitim životom bio stalna propovijed i opomena onima koji su dovodili u pitanje život siromaha. Drugo je područje znanja, koje danas postaje ideja i sadržaj nekoga novog kulta. Sv. Antun, koji je i sam bio sveučilišni profesor, pokazuje nam kako vjera treba oplemeniti znanje, kako iz znanja ne bi proizišlo samo zlo. I na kraju, treće je područje obrane jasnih načela kršćanske vjere u našemu vremenu, kada postoje krivovjerja u obliku prepoznatljivih sustava, koji se pretaču u životnu praksu ljudi i zakonodavstva država. Svetac se i tu pojavljuje kao primjer i poziv dizanja glasa u obranu jasnih načela kršćanske vjere i neuzmicanja pred različitim moćnicima, kazao je mons. Vukšić.
Na kraju misnoga slavlja župnik don Blaž zahvalio je Bogu za ovaj prekrasan dan, biskupu Vukšiću za spremnost predvođenja slavlja, braći svećenicima, a posebno misionarima – fra Anti Kutleši i fra Filipu Sučiću, potom animatorima pjevanja iz župe Grabovice i župe Čeljeva, te župljanima za pomoć u pripremama za blagdan. Zatim je župnik pozdravio sve iseljenike i hodočasnike, cijeloj župnoj zajednici čestitao blagdan njihova zaštitnika, a imendan svima koji nose ime ovoga sveca.
K. Beljan

Izvor: Crkva na kamenu