Obratite se i vjerujte Evanđelju!

Foto: Cnak

VINJANI – Vinjanski župnik don Jozo Blažević pozvao je svoje župljane na proslavu nebeskoga zaštitnika sv. Josipa, devet dana prije same proslave, tj. 10. ožujka, otkada je upriličio devetodnevno duhovno pripremanje, jer je svjestan da o tome ovisi ljepota i poruka onoga glavnog svečanog dana. Njemu su se pridružili brojni njegovi župljani u ovoj molitvi i slavlju svetih Misa, a u razdoblju trodnevnice gotovo su se izmijenili svi vjernici župe, od kojih su se mnogi ispovjedili. Izvrsna duhovna obnova! Misna slavlja s propovijeđu predvodili su sam župnik i šeste večeri don Antonio Čutura iz Sarajeva, te u trodnevnici fra Ivan Penavić iz Posušja, fra Denis Šimunović iz imotskih Vinjana i don Slaven Ćorić iz Sutine. Prve večeri nakon svete Mise uslijedilo je klanjanje pred Presvetim, što se nastavilo pod župnikovim vodstvom do ponoći za sve vjernike. Druge večeri obavljena je pobožnost Križnoga puta što ga je sastavio pok. don Petar Vuletić Šjor. Treće duhovne večeri bio je molitveni trenutak sjećanja na sve poginule u ratovima, napose u Drugom svjetskom ratu (39 poginulih) i Domovinskom ratu (2 poginula), čiji je spomenik kod Rakića groblja s ovim poticajnim natpisom: “I iz vječnosti grlim svoj križ/ i svoj hrvatski znamen;/ sačuvaj moje ime,/ izmoli mi pokoj i reci: Amen!” Svi su se predvoditelji Misa oslanjali u svojim duhovnim nagovorima na riječ Božju u dnevnim čitanjima tih korizmenih svagdana i Druge korizmene nedjelje. Poruka vjernicima iz tih dana može se sažeti u ovu rečenicu koja ječi u cijelom jakom korizmenom vremenu: Obratite se i vjerujte Evanđelju! Sv. Josip je ponizni Božji sluga koji je u tišini svoga života promišljao o toj činjenici obraćenja srca i usmjerenja svega djelovanja s drugima prema Bogu, tvorcu svega što jest, a posebno čovjeka koji je kruna njegova stvaranja. Ovaj novozavjetni Josip izvrsna je poveznica s onim Josipom iz Staroga Zavjeta, jer životi tih dvaju likova svete povijesti nàdaju mnoga razmišljanja o pravom obliku djelovanja u Bogu i za Boga, o Crkvi i za Crkvu, o svijetu i za svijet.
Budući da se ove godine poklapa slavlje zaručnika B. D. Marije sv. Josipa s Trećom korizmenom nedjeljom, liturgijska proslava prebacuje se na dan prije ili poslije, a u slučaju patrona župe ostaje slavlje Treće korizmene nedjelje sa spomenom na sv. Josipa koji je uzor korizmenoga pokorničkog duha i šutljiva životnog stava u Crkvi i svijetu, tj. molitvenoga, meditativnoga, posve poticajnoga. Tako se ovo slavlje sa svim svojim bogatstvom i porukom zbilo i u Vinjanima čiji vjernici ostvaruju svoj kršćanski život sa sv. Josipom od uspostave župe 1972. godine odcjepljenjem od Vira, što će za pet godina biti 50. obljetnica. Na sam svečani dan obavljena je procesija s kipom sveca zaštitnika i uz pjevanje litanija njemu u čast, a potom je uslijedilo misno slavlje, kojemu je predsjedao pastoralni vikar Trebinjsko-mrkanske biskupije i profesor na Teološkom institutu u Mostaru don Ivo Šutalo. On je izgovorio vrlo snažno, nadahnuto i odgovorno propovijed u kojoj je povezao evanđeoski odlomak Treće korizmene nedjelje koji govori o sudbonosnom susretu Samarijanke s Isusom Kristom Spasiteljem na Jakovljevu zdencu, gdje se dogodila spoznaja životne istine o kojoj ovisi osobna, bračna i zajednička sreća. A ta se sreća nalazi u živoj vodi – milosti što je daje Sin Božji. Odatle je krenuo u tumačenju predbračnih odnosa, bračne ljubavi i bračnoga života koji valja proživjeti u skladnosti. Naglasio je nužnost predbračne čistoće što je potrebna mladićima i djevojkama, koji žele zasnovati svoje prave i čvrste brakove i obitelji, te ostvarivati ih u duhu Božjih zakona na osobnu i opću korist. Sv. Josip je budno bdio nad Božjim zakonima koji su upisani u njegovo srce, kao i u srce njegove svete Zaručnice, te je time postigao to da bude uzor svima nama, napose očevima, čiji se dan slavi upravo na Josipovo.
Za vrijeme ove svete Mise, kao i prethodnih pripremnih dana, pjevao je Zbor mladih ove župe, a udjela u pripremi ovoga slavlja i služenja u Misi imali su ministranti i čitači. Oni su sve svoje zadaće izvršili točno i ponad svega pobožno ne osvrćući se na činjenicu da je ovo sveto slavlje prenosio Radio Posušje.

Izvor: Crkva na kamenu