Održan 46. Hod za život

Foto: https://dioknox.org

WASHINGTON (RV) – U glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država, 18. siječnja 2019., održan je 46. Hod za život u kojemu je, prema procjenama, sudjelovalo više od 200.000 ljudi. Temom ovogodišnjega Hoda “Jedinstven od prvoga dana: biti za život znači biti za znanost” organizatori su željeli naglasiti znanstvenu činjenicu da ljudski život počinje od začeća. Među sudionicima bili su mnogi mladi iz cijele zemlje, više predstavnika obiju najjačih političkih stranaka, a svoju su potporu okupljenima, među ostalima, izrazili i potpredsjednik SAD-a, Mike Pence, te nadbiskup Joseph Naumann iz Odbora za aktivnosti u svrhu zaštite života Biskupske konferencije SAD-a.
Kao i svake godine, najposjećeniji Hod za život u svijetu, održan je kao podsjetnik na presudu Vrhovnoga suda iz 1973. godine, kojom je u SAD-u liberaliziran pobačaj te je svakoj pojedinoj državi prepušteno donijeti zakonske odredbe u vezi s umjetno izazvanim prekidom trudnoće. U nekima je od njih zakonom dopušteno pobačaj učiniti i u posljednjim mjesecima trudnoće.
Istovremeno, u nekim su državama donesene zakonske odluke kojima su postavljena određena ograničenja. Nedavno je Ohio postao deseta država u SAD-u koja je zabranila brutalnu praksu pobačaja komadanjem fetusa, koja se primjenjivala osobito nakon četvrtoga mjeseca trudnoće. Anketa, objavljena prošlih dana, koju je naručila katolička organizacija Kolumbovi vitezovi pokazuje da manje od 25% stanovnika Sjedinjenih Američkih Država podupire pobačaj nakon trećega mjeseca trudnoće, dok ih je 75% za uvođenje strožih ograničenja trenutno važećih zakona o pobačaju, odnosno da se mogućnost abortusa ograniči samo na slučajeve nasilja i opasnosti po zdravlje majke. Oko 62% ispitanika izjasnilo se protiv abortusa u slučaju Downova sindroma.

Izvor: Crkva na kamenu/RV