Održan prvi susret Mediteranskoga vijeća mladih

Foto: Cnak

FIRENCA – U organizaciji Talijanske biskupske konferencije održan je prvi susret Mediteranskoga vijeća mladih. U razdoblju od 10. do 16. srpnja 36 mladih delegata iz 18 zemalja Mediterana susrelo se u Firenci s ciljem ostvarenja zajedničkoga dijaloga, suradnje i približavanja kultura.
Nakon što su se u veljači 2022. biskupi mediteranskih zemalja prvi put susreli, nastala je ideja i inicijativa za osnivanjem vijeća mladih koji će predstavljati zemlje Mediterana i započeti međusobnu suradnju. Biskupijsku konferenciju BiH u Mediteranskom vijeću mladih predstavljala je Barbara Damjanović, članica vijeća biskupijskoga duhovnog pokreta mladih Mi ViDiMo.
Službeni dio programa započeo je 12. srpnja kada su mladi delegati primljeni na audijenciju u Vatikan gdje ih je primio tajnik za odnose s državama i međunarodnim organizacijama pri Državnom tajništvu Svete Stolice, mons. Paul Richard Gallagher. Službena inauguracija održana je 13. srpnja u gradskoj vijećnici u Firenci.
Uz toplu dobrodošlicu firentinskoga gradonačelnika Daria Nardella, mladima su se obratili i firentinski nadbiskup kardinal Giuseppe Betori i generalni tajnik Talijanske biskupske konferencije mons. Giuseppe Baturi.
Svi govornici pružili su podršku i poruku ohrabrenja okupljenim mladima, a posebice gradonačelnik Firence, izjavivši kako je susret Mediteranskoga vijeća mladih odlična prilika za krenuti putem međusobnog upoznavanja i rješavanja zajedničkih problema.
U nadolazećim danima susreta mladi su bili podijeljeni u nekoliko skupina za rad te su se usmjerili na teme koje se dotiču područja vjere, zajednice, dijaloga, gostoprimstva i građanskog angažmana, s ciljem pronalaska zajedničkih točaka, ali i problema koje je potrebno riješiti.
Nekoliko dana rasprave izrodilo je konkretnim idejama i inicijativama koje je potrebno provesti u djelo tijekom 4 godine, a na kojima će uz delegate raditi i 4 izabrana predstavnika pojedinih područja. Program je zaključen slavljem svete Mise u kapeli Djela za mladež “Giorgio la Pira” u talijanskom naselju Castiglione della Pescaia te druženjem okupljenih mladih delegata.

Izvor: Crkva na kamenu