Održan XVII. molitveni dan za Domovinu i XV. hodočašće Oružanih i redarstvenih snaga BiH

Foto: KTA

BOBOVAC (KTA) – Sedamnaesti molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i Petnaesto hodočašće na Bobovac katolika pripadnika Ministarstva obrane, Oružanih snaga BiH i redarstvenih snaga održan je u subotu, 20. listopada 2018., na ostatcima drevnoga grada Bobovca pokraj crkve sv. Mihovila arkanđela, koji se nalazi na području župe Kraljeva Sutjeska. U ovoj crkvi nalaze se posmrtni ostatci nekoliko bosanskih kraljeva.
Program ovoga pohoda započeo je procesijom i molitvom krunice od rijeke Bukovice do Bobovca. Svečano euharistijsko slavlje na Bobovcu predvodio je nadbiskup kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s vojnim biskupom Tomom Vukšićem, uz koncelebraciju 36 svećenika među kojima su bili vojni kapelani u BiH te gvardijan Franjevačkoga samostana u Kraljevoj Sutjesci fra Željko Brkić.
U svom pozdravu generalni vikar Vojnog ordinarijata mons. Željko Čuturić napomenuo je da su kardinal Puljić i biskup Vukšić domaćini ovoga hodočašća. Pozdravio je predstavnike vlasti na čelu s predsjednikom Federacije BiH gospodinom Marinkom Čavarom i ministricom obrane Marinom Pendeš, načelnika Općine Vareš Zdravka Maroševića, veleposlanika RH u BiH Ivana del Vechia te hrvatske generale OS BiH predvođene Ivicom Jerkićem kao i načelnika Glavnoga stožera Vojske RH generala Mirka Šundova. Riječi dobrodošlice uputio je i gostima iz drugih država: postrojbi Oružanih snaga Republike Hrvatske i svećenicima Vojnoga ordinarijata iz Zagreba, vojnom vikaru u Sloveniji preč. Mateju Jakopiću te vojnim izaslanicima Republike Hrvatske, Republike Slovenije i prvi put vojnom izaslaniku Sjedinjenih Američkih Država. Zahvalio je i Radio Bobovcu i svim drugim radiopostajama koje su prenosile svetu Misu.
Uvodeći u misno slavlje kardinal Puljić pozvao je na izgradnju mira koji se temelji na pravdi i jednakopravnosti te istaknuo da “volimo ovu zemlju i da ćemo je i ubuduće voljeti”.
Čitanje i molitvu vjernika čitali su pripadnici Oružanih snaga i policije.
Prigodnu propovijed uputio je biskup Vukšić. “Došli smo ovdje da se sjećamo i da molimo. Stoga s ponosom podsjećamo da su nekadašnji zakoniti vladari ove zemlje nosili ime Stjepan i Katarina. I svakomu razboritom dosta! Činimo to rado i sa zahvalnošću, ponizno i u molitvi, otvoreni i s poštovanjem prema svakom drugom i drukčijem imenu, ali i odlučni u uvjerenju, da nam nitko ne bi smio ni pokušati, a kamoli stvarno nametati zaborav kao pravilo. Jer sjećanje je naša obveza prema istini i dug prema pretcima i vlastitoj prošlosti. A naše vršenje toga dio je neotuđive slobode. Danas smo ovdje, međutim, još više s nakanom, da čujemo Isusove riječi i radi molitve. Molimo Boga da se pojedinci i narodi u ovoj zemlji uzajamno poštuju i uvažavaju, da se svi natječu u čuvanju dostojanstva drugoga, da se ispravljaju počinjene nepravde, da nitko nikoga ne ponižava niti majorizira, da se donese zakon koji će svakom narodu osigurati mogućnost da sebi bira predstavnike, da se pošteno izabrani predstavnici natječu u služenju svima, da nestane korupcija, da se omogući povratak izbjeglica, da se poštuju prava radnika, da se ne guše proročki glasovi koji upozoravaju na pogubnost zakona koji ne štite pravdu, da se prihvati istina kako je svaka nepravda Bogu mrska (usp. Jdt 5,17; Ps 5,5; Sir 10,7) i da je u svakom narodu Bogu mio onaj koji čini pravdu (usp. Dj 10,34-35), da se cijeni poštenje i poniznost, da se zaustavi iseljavanje, da se osnažuju optimizam i nada mladih kroz gospodarski razvitak, da svaki čovjek može dostojno živjeti od plodova svoga rada, da se širi sloboda i istina, da se štiti život od začeća, da se poštuje dostojanstvo žene i zaštite prava djeteta i majke”, kazao je vojni ordinarij biskup Vukšić.
Liturgijsko pjevanje animirao je i vodio Zbor bogoslova Franjevačke teologije iz Sarajeva pod ravnanjem fra Emanuela Josića.

Izvor: Crkva na kamenu/KTA