Održana druga formacija za animatore u Sarajevu

SARAJEVO (KTA) – Od 19. do 21. siječnja 2024. u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu održana je druga formacija animatora Vrhbosanske nadbiskupije i Mostarsko-duvanjske biskupije koja se realizira u sklopu projekta Škola animatora – Mladi za mlade. Formacija je okupila 49 sudionika iz Sarajeva, Gromiljaka, Zenice, Uskoplja, Kupresa, Studenaca, Mostara, Jelaha i Fojnice, objavljeno je na mrežnoj stranici Centra za mlade. Prva večer započela je uvodnim riječima i pozdravima dobrodošlice projekt koordinatora i djelatnika NCM-a Stefana Kukrića. Večer je nastavljena podjelom sudionika u male skupine i prisjećanjem na prvi formacijski susret koji je bio u studenom 2023. Dan je završio u kapelici zajedničkom molitvom.
Drugi dan započeo je molitvom i radionicama o obitelji kao temeljnoj zajednici društva, kućnoj Crkvi, koja izgrađuje svakoga pojedinca ponaosob. Radionicom Crkva – Zajednica još jednom smo posvijestili važnost sudjelovanja svih nas u izgradnji žive Crkve. Drugi dio dana posvećen je mjestu i načinu djelovanja animatora u zajednici kroz radionice Područje djelovanja animatora i Animator kao poslanje, a međusobno uvažavanje i suradnja naglašeni su kroz vježbu Traženje suglasja – Brodolomci. Večernju svetu Misu predvodio je vlč. Stipica Lešić, pastoralni suradnik NCM-a, uz koncelebraciju vlč. Šime Maršića, ravnatelja NCM-a. Vlč. Stipica u svojoj propovijedi istaknuo je okupljenima da su svi oni “dio Crkve u kojoj smo primili po Duhu Svetomu te da ih je važno njegovati kako bi Crkva funkcionirala”. Za kraj dana sudionici su imali priliku okušati se u igrama opuštanja i sigurnosti, natjecanja, suradnje te zabave i učenja. Večernjom molitvom Sve je dar zaključen je drugi dio dana.
Sudionici su posljednji dan imali priliku kroz evaluaciju dati utiske o cijeloj drugoj formaciji. Nedjeljnu svetu Misu predvodio je ravnatelj Maršić. U svojoj propovijedi istaknuo je važnost osluškivanja Božje Riječi u životu i radu animatora koji nadahnut donosi Krista u svoju obitelj i župnu zajednicu. Vikend susret predvodili su animatori instruktori: Leonarda Anđelić, Josip Bodulica, Ivana Vukoja, Lorena Grbavac, Iris Vrdoljak, Marija Valenta i Anja Fišić.