Održana izborna skupština katoličkih novinara

Foto: IKA

ZAGREB (IKA) – Hrvatsko društvo katoličkih novinara održalo je u subotu 23. veljače u dvorani bl. Augustina Kažotića samostana Kraljice sv. krunice u Zagrebu izbornu skupštinu. Za predsjednicu Društva većinom glasova ponovo je izabrana dr. Suzana Peran. Neni Kužini većinom glasova produžen je mandat potpredsjednika. Dosadašnjoj tajnici Mariji Belošević jednoglasno je produžen mandat.
Većinom glasova za članove Upravnoga odbora izabrani su fra Marijan Karaula, OFM, Gordana Krizman, Lejdi Oreb i Ante Peran, a za članove Nadzornoga odbora dr. Katica Knezović, Nikola Kuzmičić, Slavko Nedić, Marko Puškarić i Tomislav Šovagović. Kao članovi Suda časti jednoglasno su izabrani don Rudolf Belko, SDB, fra Vjenceslav Janjić, OFM i vlč. Josip Kos.
Predsjednica dr. Peran podnijela je izvješće o jednogodišnjem radu Društva u kojem je posebno istaknuta prošlogodišnja proslava Svjetskog dana sredstava društvene komunikacije i dodjela nagrada i priznanja.
U protekloj godini Društvo je u suradnji s Teovizijom objavilo zbornik radova Novinarstvo pred izazovom Radosne vijesti. Uloga i mjesto katoličkih medija u Crkvi i u društvu u kojem su objavljeni radovi koji su izloženi tijekom niza godina u raznim prigodama koje je Društvo organiziralo. Financijsko izvješće članovima predstavila je tajnica Belošević.
Završni dio skupštine bio je posvećen aktivnostima u 2019. godini u kojoj se navršava važna obljetnica. Godine 1989. u tadašnjoj državi hrvatski katolički novinari osnovali su zajedničko društvo sa slovenskim kolegama. Po osamostaljenju Hrvatske, nastalo je i sadašnje društvo. Predloženo je da se ta obljetnica s naglaskom na posvješćivanje razloga osnivanja društva prije 30 godina obilježi okruglim stolom. Istaknuto je kako je u današnje vrijeme vrlo izazovna tema “Ima li senzacionalizma u katoličkim medijima”, pa je predloženo da se organizira okrugli stol i o toj temi.

Izvor: Crkva na kamenu