Održana uvodna konferencija projekta “Ne zaboravi”

Foto: Cnak

MOSTAR – U Caritasovu duhovno-obrazovnom centru Emaus u Potocima kod Mostara održana je uvodna konferencija projekta “Ne zaboravi” kojim Caritas Banja Luka i Caritas Mostar uz pomoć donatora iz Austrije i partnera u BiH nastoje poboljšati život osoba s demencijom i njihovih obitelji. Voditeljica projekta uime Caritasa Banja Luka Žaklina Garić na početku konferencije istaknula je da projekt ima tri težišta: izobrazbu stručnoga osoblja, prilagođavanje prostora prilagođenih osobama s demencijom i senzibiliziranje javnosti o temama vezanima za ovu populaciju.
Jedan od sudionika, direktor Centra za demenciju iz Sarajeva Osman Kučuk kao najveće uspjehe organizacije kojoj je na čelu smatra donošenje Sarajevske izjave na kojoj je odlučeno da se krene u izradu nacionalne strategije, čime BiH prednjači u usporedbi sa zemljama iz ovoga okružja koje nisu članice Europske unije. Predsjedateljica institucije Ombudsman BiH Nives Jukić naglasila je kako je konferencija vrlo važna jer je pomogla da šira javnost sazna da ombudsman može pomoći osobama s demencijom, njihovim obiteljima, ali i staračkim domovima, odnosno centrima u kojima borave.
Na konferenciji su predstavljena iskustva o skrbi o osobama s demencijom iz tri države. O stanju ove populacije u Hrvatskoj govorila je magistra socijalnog rada Svjetlana Zlatarević, predstavnik Slovenije bio je direktor staračkoga doma “Sveti Lenart” koji djeluje pri Caritasu Maribor, a o iskustvima u radu s osobama s demencijom i njihovim obiteljima govorili su predstavnici Staračkoga doma Tomislavgrad na čelu s ravnateljem Antom Sladojom. Dr. sc. Janja Milinković prezentirala je strategiju za unaprjeđenje položaja starijih osoba u FBiH koja još nije došla na dnevni red sjednica Vlade FBiH, a osvrt na Strategiju u RS-u iznijela je dr. sc. Mira Ćuk s Fakulteta političkih nauka iz Banje Luke. O Alzheimerovoj bolesti govorila je dr. Marija Bender, liječnik neurolog, a konferencija je zaključena obraćanjem Ane Čelina iz Čapljine koja je prenijela svakodnevicu suživota s njezinim djedom, osobom s demencijom.
Cilj projekta “Ne zaboravi” jest poboljšanje kvalitete života ljudi s demencijom i članova njihovih obitelji u regijama Banja Luka i Mostar s obzirom da u ovim područjima nema usluga za ljude s demencijom i članove njihovih obitelji. Donatori projekta su Razvojna agencija Austrije, Vlada Gornje Austrije i Caritas Austrije.

Izvor: Crkva na kamenu