Održani deseti jubilarni dani kulturne baštine Hrvata BiH

Foto: Cnak

VODICE – U nedjelju 26. studenoga u župnoj crkvi Blaženoga Alojzija Stepinca u Srimi, u Vodicama, Misom koju je predvodio šibenski biskup mons. Tomislav Rogić u suslavlju don Donalda Matkovića, župnika iz Pećina, BiH, i vojnoga kapelana za BiH te župnika Srime don Ante Pavlovića svečano su završeni jubilarni 10. dani kulturne baštine Hrvata Bosne i Hercegovine – Šibensko-kninske županije pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Misno slavlje uzveličao je KUD “Stari Hrast” iz Novoga Travnika.
Deseti jubilarni dani Zajednice Hrvata Bosne i Hercegovine Šibensko-kninske županije pod nazivom Dani kulturne baštine Hrvata Bosne i Hercegovine održani su 25. i 26. studenoga 2017., u Vodicama, a započeli su u subotu 25. studenoga sajmom tradicije i domaćih specijaliteta iz kraja odakle dolaze Hrvati iz BiH doseljeni na šibensko-kninsko područje, te svečanom večerom uz nastup glazbenika Duška Kuliša, HKUD “Stari Hrast”, dramske sekcije HKD Napredak iz Knina te specijalne gošće Ruže Janjiš pobjednice Voica 2016.
Nakon hrvatske himne i minute šutnje za sve poginule hrvatske branitelje, prvog predsjednika Hrvatske dr. Franju Tuđmana i prvog predsjednika Zajednice Hrvata BiH, uz molitvu, koju je predvodio župnik Vodica don Franjo Glasnović, u prepunoj dvorani hotela Olympija, Desetu jubilarnu smotru otvorio je predsjednik Zajednice Hrvata Bosne i Hercegovine Šibensko-kninske županije Goran Babić. Od 2008. godine, otkako je Zajednica zaživjela, članstvo je raslo, te su radi boljega rada osnovane četiri podružnice Knin, Šibenik, Rogoznica i Vodice s oko 600 članova.
Drugoga dana, u nedjelju 26. studenoga, slavila se sveta Misa na Srimi u župnoj crkvi Blaženoga Alojzija Stepinca s početkom u 10 sati koju je predvodio šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, koji je u svojoj propovijedi posebno naglasak stavio na važnost zajedništva hrvatskoga naroda.
Pozdravnu riječ uputio je i župan Goran Pauk koji je kazao kako mu je veliko zadovoljstvo i ove godine biti nazočan na Danima kulturne baštine Hrvata BiH.

 

Dragica Zeljko Selak

Izvor: Crkva na kamenu