Održano prvo zasjedanje Mješovitoga povjerenstva Katoličke Crkve i SPC-a

Foto: Cnak

VATIKAN (RV) – U Vatikanu je 12. i 13. srpnja 2016. održano prvo zasjedanje Zajedničkoga povjerenstva sastavljenoga od hrvatskih i srpskih stručnjaka radi zajedničkoga prečitavanja (rilettura) “životopisa” blaženoga Alojzija Stepinca, u vremenu prije, za vrijeme i nakon Drugoga svjetskog rata. Povjerenstvo je ustanovljeno na poticaj Svetoga Oca, nakon nekoliko susreta i konzultacija između predstavnika Svete Stolice, Srpske pravoslavne crkve i Hrvatske biskupske konferencije, radi potrebe razjašnjenja nekih pitanja iz povijesti.
Od Povjerenstva se očekuje obavljanje rada prema znanstvenoj metodologiji povijesnih znanosti, na temelju dostupne dokumentacije i njezine kontekstualizacije. To ne će ni na koji način utjecati niti se miješati u kanonizaciju blaženoga Alojzija Stepinca, što je, ističe se, u isključivoj mjerodavnosti Svete Stolice.
Predviđeno je nekoliko zasjedanja, a ove bi konzultacije trebale biti dovršene u roku od 12 mjeseci. Članovi Povjerenstva su sljedeći:
Predsjedništvo pod “patronatom” Svete Stolice: preč. Bernard Ardura, Reda premonstranaca, predsjednik Papinskoga odbora za povijesne znanosti.
Članovi Katoličke Crkve u Hrvatskoj: kardinal Josip Bozanić, biskup Ratko Perić, biskup Antun Škvorčević, te povjesničari dr. Jure Krišto i dr. Mario Jareb.
Članovi Srpske pravoslavne crkve: mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, mitropolit zagrebački i ljubljanski Porfirije Perić, episkop Bačke i Novoga Sada Irinej Bulović, episkop slavonski Jovan Ćulibrk, te veleposlanik i stalni izaslanik Republike Srbije pri UNESCO-u prof. Darko Tanasković. Sljedeće zasjedanje Povjerenstva predviđeno je za 17.-18. listopada 2016. u Zagrebu.

Izvor: Crkva na kamenu