Ojačati solidarnost i prijateljstvo

Foto: CNS

VATIKAN (RV) – Proživljavamo dane velike zabrinutosti i sve većega nemira, dane u kojima koronavirus, pred kojim se zaustavljaju sve najvažnije aktivnosti, poput gospodarstva, poduzetništva, rada, putovanja, turizma, športa, pa čak i bogoštovlja, na svjetskoj razini prijeti ljudskoj krhkosti i ranjivosti prividne sigurnosti utemeljene na tehnologiji, piše u poruci koju je kardinal Peter Turkson, pročelnik Dikasterija za promicanje cjelovita ljudskog razvoja, upravio predsjednicima biskupskih konferencija, biskupima zaduženima za pastoral zdravlja, zdravstvenim, socijalnim i pastoralnim djelatnicima, građanskim vlastima, oboljelima i njihovim obiteljima te volonterima i svim ljudima dobre volje.
Porukom koja započinje riječima “Mir vama!” spomenuti se Dikasterij želio ujediniti s glasom Svetoga Oca, obnavljajući tako solidarnost Crkve sa svim zaraženima, žrtvama i njihovim obiteljima, kao i svim zdravstvenim djelatnicima koji su angažirani na prvoj crti i ulažu svu svoju snagu u liječenje oboljelih. Kardinal Turkson je, među ostalim, podsjetio da su Sveti Otac i neki državni čelnici pokazali solidarnost s najugroženijim zemljama donirajući medicinske proizvode i pružajući im financijsku pomoć. Izrazio je pritom nadu da će se u tu potporu uključiti svi, posebice pomažući zemljama sa slabijim zdravstvenim sustavom.
Nadamo se da će ovaj trenutak velike potrebe biti dobra prigoda za jačanje solidarnosti i blizine među državama, kao i za jačanje prijateljstva među ljudima. Ovo je vrijeme za promicanje međunarodne solidarnosti u razmjeni oruđa i sredstava. Naravno, taj virus, kao i svaka izvanredna situacija, ukazuje na velike nejednakosti koje su karakteristične za naše društveno-gospodarske sustave, odnosno nejednakosti u dostupnosti ekonomskih sredstava, zdravstvenih usluga, kvalificiranog zdravstvenog osoblja i znanstvenih istraživanja, piše u tekstu.

Izvor: Crkva na kamenu