Oko Makedonske pravoslavne Crkve

Foto: https://narod.hr

Makedonska pravoslavna Crkva – MPC. Još godine 1959. ta se Crkva proglasila autonomnom, djelomično neovisnom o Srpskoj pravoslavnoj Crkvi, koja se inače smatra “majkom” Makedonske. Djelomično znači da je MPC još uvijek tada priznavala srpskoga patrijarha, a od 1967. nije se više osvrtala ni na patrijarha, nego se proglasila autokefalnom. I od tada Makedonska je crkva izvan kanonskoga i euharistijskoga zajedništva svih 14 pravoslavnih Patrijarhata i Crkava u pravoslavnom svijetu. Upravo u povodu 50. obljetnice vlastite samostalnosti Makedonska je crkva, s arhiepiskopom Stefanom na čelu, 9. studenoga 2017. uputila molbu Bugarskoj crkvi da joj bude “majka” Crkva te da joj prizna autokefalnost i za nju se zalaže kod drugih pravoslavnih Crkava u vidu kanonskoga priznanja.
Bugarska pravoslavna Crkva – BPC. Sveti sinod Bugarske crkve, primivši dopis Makedonske crkve, odlučio je, 27. studenoga 2017., prihvatiti molbu MPC da Bugarska crkva bude “majka” Crkva onoj Makedonskoj i da je u svemu zastupa u svim pravoslavnim Crkvama: Bugarski patrijarhat, s patrijarhom Neofitom na čelu, “svjestan svoje svete dužnosti, poduzima sve nužne korake da surađuje i pomogne Makedonskoj pravoslavnoj Crkvi da kod pomjesnih pravoslavnih Crkava uspostavi kanonski status”. To je već prvi korak kojim Bugarska crkva na neki način priznaje MPC.
Ruska pravoslavna Crkva – RPC. Ruska crkva odnosno Moskovski patrijarhat, s patrijarhom Kirilom, 2017. godine proslavio je Stotu obljetnicu ponovne uspostave toga Patrijarhata. Tim je povodom priređeno posebno zasjedanje Arhijerejskoga sabora u Moskvi, od 29. studenoga do 2. prosinca 2017. Na to je svečano zasjedanje bio pozvan i obećao doći i bugarski patrijarh Neofit, koji je u posljednji trenutak otkazao posjet bez obrazloženja. Promatrači se uglavnom slažu u mišljenju da je Neofit otkazao zato da se ne bi susreo sa srpskim patrijarhom Irinejem i s njim razgovarao o već donesenoj odluci Bugarske crkve da zastupa interese Makedonske crkve u pravoslavnome svijetu. Umjesto da osobno pođe u Moskvu na proslavu, patrijarh je Neofit poslao delegaciju nižega ranga.
Grčka pravoslavna Crkva – GPC. U tom povodu Sveti sinod Grčke pravoslavne Crkve, s atenskim arhiepiskopom Jeronimosom, izražava zabrinutost zbog miješanja Bugarske pravoslavne Crkve u jurisdikciju druge Crkve, tj. one Srpske. “To je čin koji je protivan svetim kanonima i Predanju Crkve i koji previđa kanonska ovlaštenja i vodeću ulogu Ekumenskoga patrijarhata, što može biti početak nemilih događaja”, zabrinuto priopćava Sveti sinod Grčke crkve, 16. prosinca 2017.
– Kako će završiti ova neobična novost u kršćanskome svijetu, napose u pravoslavnome? Kod koga će se patrijarh Neofit zalagati da MPC bude priznata: kod carigradskoga ekumenskoga patrijarha Bartolomeja I. ili kod moskovskoga patrijarha Kirila? Kako će i kada će SPC priznati “raskolničku” MPC kada je i sama SPC uspostavila vlastitu arhiepiskopiju u Makedoniji Ohrid i Skoplje – sa sjedištem u Skoplju, 2005., dok sve druge episkopije ili eparhije kao što su Veles i Vardar – sjedište u Velesu; Polog i Kumanovo – sjedište u Kumanovu; Prespa i Pelagonija – sjedište u Bitolju; Debar i Kičevo – sjedište u Debru; Bregalnica – sjedište u Štipu i Strumicu vode makedonski pravoslavni mitropoliti? Ovdje se uvelike pitaju i upliću i državne političke vlasti pa će vjerojatno i one imati svoju riječ.

Izvor: Crkva na kamenu