Okupacija Esfigmena

Foto: www.dimosaristoteli.com

Pravoslavlje život večni, 30. siječnja 2017. prenosi vijest da je dva dana prije toga Kazneni sud u Solunu u Grčkoj osudio, u odsutnosti, na 20 godina zatvora igumana Metodija Papalambrakopulosa iz “staroga bratstva” grčkoga manastira Esfigmena na Svetoj gori ili Atosu i monaha Antipu zbog pružanja otpora policiji i uporabe “molotovljevih koktela”, kamenja i baklja, kada su pokušali, i uspjeli, izbjeći izbacivanje iz toga manastira u srpnju 2013. S njima su se u pobuni i otporu solidarizirala još šestorica monaha, koja su također osuđena na razne kazne, a druga trojica, koja su im nabavljala živežne namirnice, oslobođena.
Sukob traje od 1965., kada se dio monaha u Esfigmenu, manastiru iz 10. stoljeća, pobunio zbog ekumenskih odnosa patrijarha Atenagore s papom Pavlom VI. Od 1974. pobunjeni monasi ne spominju patrijarhova imena u liturgiji, prekinuvši kanonsko zajedništvo s njime. Tako je “novo bratstvo”, formirano još 2005., podržalo nedavnu presudu koja je, kako kažu, donesena na osnovi “zdrava razuma”. Sveta gora sa svojih dvadeset manastira potpada pod jurisdikciju carigradskoga patrijarha. Devetnaest manastira podržalo je osnivanje “novoga bratstva” i time je “staro bratstvo”, buntovno, osuđeno napustiti Esfigmen. Pobunjeni monasi ostali su u manastiru i proglašeni disidentima. I ne žele za živu glavu napustiti manastir, iako ih “novo bratstvo” poziva da napuste pobunu i da im se pridruže u Duhu Svetom.
Pobunjeni monasi optužili su ekumenskoga carigradskog patrijarha zbog izdaje vjere koju čitaju u njegovim ekumenskim odnosima s Rimskim biskupom, Papom. I ne popuštaju ni u raskolu ni u napuštanju manastira. Sada bi moglo biti u tom “starom bratstvu” 14 monaha, koji su prošle godine osuđeni svaki na pola godine zatvora zbog nelegalna zauzimanja zgrade. Ali oni su se tako zabarikadirali u jednom dijelu zgrade da su u žešćem “zatvoru” nego kada bi bili prebačeni u Kareju, pravi manastirski zatvor za neposlušne monahe na Atosu. Ova naša domaća pobuna u Hercegovini koja traje od 1967. nije iz ekumenskih nego iz nekih župnih motiva! U nas nije pitanje zatvora – zgrada, nego cijela župa – zatvor!

Izvor: Crkva na kamenu