Opće uništenje prijeti kršćanima na Bliskom istoku

Foto: CNS

NEW YORK (RV) – Kršćanima i pripadnicima drugih etničkih i vjerskih manjina na Bliskom istoku prijeti potpuno uništenje. Mora se zaustaviti nasilje u Božje ime, ustvrdio je nadbiskup Bernardito Auza, stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima, govoreći na zasjedanju Opće skupštine o stanju na Bliskom istoku i o palestinskom pitanju.
Nadbiskup je izrazio zabrinutost zbog obustave izraelsko-palestinskih pregovora, koji su prekinuti upravo onda kada su diplomatski napori trebali potaknuti rješenje o dvjema državama u međunarodno priznatim granicama. Nadbiskup je istaknuo potrebu jedinstvene vlade u Zapadnoj Obali i Gazi radi napretka mirovnih pregovora i dostave međunarodne potpore stanovništvu koje u cijelosti ovisi o humanitarnim pothvatima.
Govoreći općenito o Bliskome istoku, rekao je da se kolijevka civilizacije i mjesta rođenja židovstva, kršćanstva i islama, pretvorila u poprište nevjerojatne surovosti. Potpuno preziranje međunarodnoga humanitarnog prava vinulo se do zabrinjavajuće visine nehumanosti. Škole, bolnice, humanitarni konvoji, humanitarni djelatnici i novinari stalna su meta bezobzirnih napada. Leševi pod ruševinama i lutajuće izbjeglice jasno su svjedočanstvo ciničkoga preziranja i gaženja međunarodnih humanitarnih pravila.
Nadbiskup je podsjetio na nedavni apel pape Franje da se u Alepu odmah obustavi ratno djelovanje, također i u drugim krajevima Sirije, te da se dogovori trajni prekid vatre kako bi se omogućio izlaz civila, osobito djece, koji trpe žestoka bombardiranja. Dok mi nastavljamo raspravljati, kršćani i članovi drugih etničkih i vjerskih manjina na Bliskome istoku su na rubu posvemašnjega uništenja, sa svojim crkvama, samostanima, spomenicima i predmetima bogoštovlja, od kojih su mnogi pretvoreni u prašinu i ruševine.
Da bi se zaustavilo prolijevanje krvi i uništavanje, potrebna je suradnja cijele međunarodne zajednice, zaključio je nadbiskup Auza.