Opet o Papinu nepohodu Srbiji

Foto: sites.google

Talijanski novinar Stefano Giantin, stručnjak za jugoistočnu Europu, u tršćanskom dnevniku Il Piccolo, 7. siječnja 2017. donosi naslov Beogradski patrijarh “zaustavlja” Papu. I prepričava stare priče, jugoslavenske i srpske, o “nedozrelim vremenima” da Srbija primi Papu u posjet.
Najprije bojažljiva odškrinutost, zatim ponovno zatvaranje vrata koje kazuje da još nije došao pravi trenutak. Teško je zamisliti da bi 2017. bila zapamćena kao prvi, povijesni posjet Srbiji jednoga Pape Katoličke Crkve, piše Giantin.
To se razabire, kaže on, iz riječi srpsko-pravoslavnoga patrijarha Irineja koje je dao beogradskom dnevniku Kurir, za pravoslavni Božić.
Intervju o odnosima s Hrvatskom koji bi trebali biti kao s “prvim susjedima i kršćanima”. O denatalitetu u Srbiji sa selima koja se ispražnjuju, sa školama koje se zatvaraju, o “razornim učincima pobačaja”.
Ali Irinej je dodirnuo i uvijek delikatnu temu mogućega Papina pohoda Srbiji, veli novinar. Pohoda koji bi se dao organizirati, Papa je slobodan da o tome razmišlja, veli Irinej, ali bilo bi bolje prijeći preko toga, šutljivo se sugerira.
“Vi niste protivni pohodu Papinu, zašto ovaj otpor?” – pita Kurir patrijarha Irineja, upoznaje Giantin talijanske čitatelje. “O temi ne odlučuje Patrijarh, ponovio sam više puta”, “nego Sabor” srpsko pravoslavnih vladika, odlučan je Irinej.
“Nama se sviđa da Papa želi posjetiti Srbiju, ali zbog svega što se dogodilo u prošlosti i golema broja” srpskih izbjeglica, prognanih iz Hrvatske, katoličke nacije, za vrijeme devedesetih godina, “velik dio nacije protivan je” dolasku Papinu. Papa u svakom slučaju ima puno “pravo pohoditi Srbiju” kao predstavnik Vatikanske Države, tumači patrijarh Irinej!
– Usput: Vatikanska Država nema diplomatskih odnosa ni s jednom državom na svijetu. Država Vatikanskoga Grada, kako se službeno zove, isključivo je u službi Svete Stolice koja održava odnose sa 180 svjetskih država. Prema tomu, Papa kao “predstavnik Vatikanske Države” nikamo ne ide, pa ni u Srbiju!
Sigurno, povijesno putovanje, kao prvo jednoga katoličkog Prvosvećenika u Srbiju, “ne bi me smetalo” i olakšalo bi “približenje” između dviju Crkava, Beogradske i Rimske, iskreno će Patrijarh. Konačno, čak i neuvijena opomena papi Franji: Papa koji je osoba “odgojena, ne bi pohodio jednu zemlju” gdje većina ne ispovijeda katolički credo “bez dopuštenja mjesne Crkve”, još je iskreniji patrijarh Irinej.
Pa kanonizacija Stepinca, “spornoga nadbiskupa zagrebačkoga za vrijeme mračnoga razdoblja Ante Pavelića”, nadbiskupa Stepinca “kojega treba beatificirati u nakanama tolikih hrvatskih katolika” – O, Stefano, Stepinac je beatificiran 3. listopada 1998.! ili “samo kriminalna kolaboracionista u zajedničkoj viziji Srba” – O, Stefano, ni svi ga Srbi ne smatraju takvim! “Stepinca koji ostaje otvorena rana, kao što je stavio crno na bijelu isti Irinej u jednom pismu papi Franji iz 2015.” O, Stefano, pismo je od 30. travnja 2014.!
“Imamo straha da se otvore mnoga pitanja i rane koje Stepinac i njegova kanonizacija predstavljaju i koja bi, na našu veliku žalost, vratili natrag odnose između katolika i pravoslavnih, Srba i Hrvata, na tragične trenutke povijesti”, tumači Patrijarh.
Tako se nastavlja povuci-potegni o pohodu Papinu, povuci-potegni koja sežu u prethodna desetljeća s voljom Ivana Pavla II. da dođe u Srbiju već 1994. s odobrenjem Miloševića. I u onom slučaju Pravoslavna je Crkva rekla odlučno ne, navodeći još “svježe uspomene katoličke potpore ustašama. Kada će doći trenutak – znat će se tijekom vremena – koji će oslabiti bolne uspomene.” Eto tako!
– Ljudi, braćo i kršćani! Ne treba se žuriti. Već od osamdesetih godina prošloga stoljeća, evo gotovo četiri desetljeća, govori se o tomu kako nije vrijeme dozrelo. Ako još nije vrijeme dozrelo, zašto se žuriti pa samo nepromišljeno preuraniti i teško pogriješiti. A Patrijarh najbolje zna da ondje gdje se nije maknulo s mrtve točke, gdje se nije sastavilo jedno jedino zajedničko priopćenje između Svete Stolice i SPC-a od 1965., unatoč brojnim posjetima iz Vatikana u Beograd i iz Beograda u Vatikan, gdje do sada nije tretirana ni jedna jedina tema s izjavom, da bi Stepinčeva kanonizacija “vratila natrag odnose između katolika i pravoslavnih, Srba i Hrvata, na tragične trenutke povijesti”, kojom Patrijarh plaši čitatelje Kurira a Giantin Talijane, jednostavno nije točna!

Izvor: Crkva na kamenu