Opet smo zajedno na Solilima i na Kazanu

Foto: Cnak

PRENJ – Susret vjernika, mještana maloga zaseoka Kula u župi Prenj i ove godine nije izostao. Naime, već 11 godina u zadnju subotu mjeseca kolovoza ovaj zaseok slavi svoju zaštitnicu Mariju Kraljicu neba i zemlje. U ovom zaseoku živi dvadesetak katoličkih obitelji sa sve manjim brojem članova. Na žalost, i ovdje kao i na drugim mjestima sve je manje kolijevki, a sve više sprovoda i odseljavanja sa svoje rodne grude i iz svoga kraja.
Na jednoj povišici iznad sela, zvanoj Solila, gdje se nekada igralo i pjevalo, družilo i molilo mještani ovoga zaseoka na toj uzvišici i raskršću podigoše kapelicu u čast Marije Kraljice, a pokraj kapelice napraviše spomen svim žrtvama dvadesetoga stoljeća koji ostaviše svoje živote, uglavnom u tuđini i poginuše “za Krst časni i slobodu zlatnu”.
Tu pokraj kipa Kraljice svega svijeta mnogi se navrate pomoliti se za svoje i tuđe potrebe, ali i za svoje drage pokojne za čije se grobove i ne zna.
Ove je godine misno slavlje predvodio i propovijedao don Ivan Bijakšić, kapelan s Bune, a u koncelebraciji je bio domaći svećenik don Damjan Raguž te župnik don Anđelko Planinić. Župnik je na kraju pozdravio sve prisutne vjernike koji se okupiše na to misno slavlje. Svake godine je sve više vjernika, Gospinih štovatelja tu večer na svetoj Misi, ne samo onih koji žive “kod Kule” nego i iz ostalih krajeva i zaseoka župe. Dođu i oni koji su se odselili, djevojke koje su se udale u druge župe te njihova rodbina i prijatelji. Na misnom slavlju pjevale su djevojke iz ove župe i tako uzveličale to misno slavlje na Solilima.
Kao i svake godine, nakon misnoga slavlja svi prisutni “preselili” su se u Božju prirodu poviše naselja Kula, na Kazan, gdje su uza zajednički domjenak kojega su pripremili sami mještani, u prekrasnoj prirodi, još ljepšoj rodbinskoj i prijateljskoj atmosferi uživali u još jednoj prekrasnoj ljetnoj večeri.
Nadam se da će nas Marija Kraljica svega svijeta i dalje okupljati na ovom svetom mjestu na Solilima svake godine u zadnju subotu mjeseca kolovoza i da ćemo opet na Kazanu prebirati uspomene iz prošlosti, posebno one koje ne smijemo zaboraviti.

Izvor: Crkva na kamenu