Osamnaesti Molitveni dan za Domovinu

Foto: KTA

BOBOVAC (KTA) – Na ostatcima drevnoga grada Bobovca pokraj crkve sv. Mihovila arkanđela, koji se nalazi na području župe Kraljeva Sutjeska šezdesetak kilometara sjeverno od Sarajeva, 26. listopada 2019. održan je Osamnaesti Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i Šesnaesto hodočašće na Bobovac katolika pripadnika Ministarstva obrane, Oružanih i redarstvenih snaga BiH.
Nakon što su hodočasnici u koloni uzišli pješice od rijeke Bukovice do grada Bobovca, svečano euharistijsko slavlje pokraj obnovljene crkve u kojoj se nalaze smrtni ostatci nekoliko bosanskih kraljeva predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s vojnim biskupom u BiH mons. Tomom Vukšićem, a koncelebrirala su 33 svećenika.
Radostan pozdrav svima koji su se okupili “na zajedničku molitvu za Domovinu i sreću i slogu njezinih ljudi” uputio je generalni vikar Vojnog ordinarijata u BiH mons. Željko Čuturić. Spomenuo je da su na Bobovac došli vjernici iz raznih župa Vrhbosanske nadbiskupije i drugih krajeva u Bosni i Hercegovini, časne sestre, bogoslovi, sjemeništarci članovi udruga i pokreta zajedno sa svojim svećenicima među kojima je i župnik i gvardijan drevnoga samostana Kraljeve Sutjeske fra Željko Brkić na čijem se teritoriju nalazi grad Bobovac. “Brojni su danas također pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine predvođeni ministricom obrane Marinom Pendeš i hrvatskim generalima… Radosni smo također što su s nama i pripadnici snaga reda i sigurnosnih službi različitih razina i predstavnici povijesnih postrojbi”, kazao je mons. Čuturić pozdravljajući također predstavnike vlasti predvođene predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom i načelnikom Općine Vareš Zdravkom Maroševićem na čijem se teritoriju nalazi Bobovac. Pozdravio je i delegaciju s pripadnicima Počasno-zaštitne bojne Oružanih snaga Republike Hrvatske i šestoricu svećenika Vojnog ordinarijata iz Zagreba te generalnog vojnog vikara iz Slovenije preč. Mateja Jakopiča. Dobrodošlicu je poželio i veleposlaniku Republike Hrvatske Ivanu Saboliću i vojnim izaslanicima Republike Hrvatske, Republike Slovenije i Sjedinjenih Američkih Država. Zahvalio je i bogoslovima Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa koji su animirali liturgijsko pjevanje. Napomenuo je da svetu Misu izravno prenosi Radio Bobovac te da signal preuzimaju Radio Herceg-Bosne i Radio Marija BiH. Izrazio je zahvalnost i pripadnicima Oružanih snaga iz Kiseljaka koji su priredili mjesto za misno slavlje te pripravili vojnički grah.
Uvodeći u misno slavlje kardinal Puljić poželio je da se ovom misnom slavlju i vjerničkom okupljanju ne daje nikakva politička konotacija te pozvao na izgradnju mira koji se temelji na pravdi i jednakopravnosti. Istaknuo je da su se okupili “svjesni svojih korijena i zato što volimo ovu svoju zemlju i zato nam smeta kada netko manipulira poviješću, pogotovo kada slavi one koji su u prošlosti uništavali našu Domovinu”. Potaknuo je da u skrušenoj molitvi mole za Domovinu i za sve ljude.
Obraćajući se vjernicima, sudionicima molitvenog pohoda, biskup Vukšić kazao je da je “zajednička molitva okupila danas ovdje na Bobovcu osamnaesti put vjernike Sarajevske nadbiskupije i šesnaesti put katolike pripadnike Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine” kojima su se rado pridružili brojni katolici pripadnici redarstvenih snaga, ali sve češće također vjernici i svećenici iz drugih krajeva i država. “Za tu već lijepu tradiciju našeg okupljanja u molitvi, ovom svetom Misom zahvaljujemo Gospodinu Bogu, što nas je obdario blagoslovom ustrajnosti. Hvala mu i za kušnje i otpore, koje je pripuštao, jer nas je po njima u svojoj promisli odgajao da budemo ustrajni, ali i ponizni, skromni i pobožni”, kazao je biskup Vukšić. “Neka u našoj domovini na svim područjima zauvijek završi sezona teških riječi. Neka se vrše samo dobra djela. Neka umre korupcija i nepotizam. Neka sposobnost, stručna sprema i osobna moralnost budu kriteriji pri zapošljavanju i napredovanju. Neka prava i dostojanstvo radnika budu poštovani. Neka se mladima omogući radosni pogled u budućnost. Neka za svakoga u ovoj zemlji bude posla i sigurnosti. Neka se poštuje obitelj, uloga oca i majke i štiti ljudski život od začeća.”

Izvor: Crkva na kamenu/KTA