Ostanimo uz Krista

Foto: Cnak

VELJACI – U Veljacima je 20. srpnja svečano proslavljen blagdan sv. Ilije proroka, zaštitnika župe. Prije svete Mise upriličena je svečana procesija s kipom sv. Ilije i pjevanjem litanija, predvođena ministrantima, svećenicima i narodom. Misno slavlje na Čairu, uz crkvu u Veljacima, predvodio je fra Ignacije Alerić, župnik iz Rasna, u koncelebraciji župnoga upravitelja fra Gorana Ćorluke i još pet svećenika, od kojih su četiri porijeklom iz župe Veljaci.
Fra Ignacije je u prigodnoj propovijedi govorio o životu sv. Ilije i njegovoj ustrajnosti u vjeri. “Kada je Ilija na gori Karmelu izazvao pred narodom krive proroke da provjere i vide čiji je pravi Bog, svi su se okupili. Narod i lažni proroci i Ilija. Lažni su proroci cijeli dan zazivali to svoje božanstvo da pošalje vatru na njihov žrtvenik i spali žrtvu koju su prinijeli i ništa se nije dogodilo. Na to se prorok Ilija pomolio i zavapio Jahvi, jedinome Bogu. Spaljena je bila njegova žrtva. Kada je narod to vidio pali su na koljena i vikali ‘Jahve je Bog’.”
Propovjednik je k tomu još naglasio kako je Ilija činio čuda jer je imao velik duh, te je pozvao vjernike da slijede primjer ovoga sveca. “Molimo da i mi i naše obitelji hodimo u sili Duha Svetoga, da se ne stidimo podići svoj glas protiv krivovjerstva i bezbožnosti vremena u kojem živimo, da se ne stidimo i ne bojimo pred ovim svijetom priznati da smo Kristovi.”

Izvor: Crkva na kamenu