Otpor kulturi smrti

Foto: https://www.pexels.com/

MALTA – Predsjednik Malte ovoga je tjedna izjavio kako bi radije dao ostavku nego potpisao zakon koji dekriminalizira pobačaj, piše CNA.
George Vella, liječnik koji funkciju malteškog predsjednika obavlja od 2019. godine, rekao je: “Nikada ne ću potpisati zakon koji uključuje dopuštenje za ubojstvo. Ne mogu spriječiti izvršnu vlast od donošenja odluke, to ovisi o parlamentu. Ali imam slobodu, ako se ne slažem sa zakonom, dati ostavku i otići kući – nemam problem s time.” Vella je navedenu izjavu dao nakon što je neovisna parlamentarka Marlene Farrugia 12. svibnja podnijela zakonski prijedlog dekriminalizacije pobačaja, što je prvi takav prijedlog na Malti. Zakonski prijedlog podrazumijeva uklanjanje tri članka malteškog kaznenog zakona, pod kojima svatko tko traži pobačaj ili pomoć pri obavljanju pobačaja može biti osuđen na maksimalno tri godine zatvora, iako su progoni takve vrste neuobičajeni. Na pitanje smatra li da postoje slučajevi u kojima bi pobačaj bio prihvatljiva opcija, 79-godišnji predsjednik odgovorio je: “Možete ubiti ili ne ubiti, ne može se nekoga napola ubiti. Vrlo sam jasan, ovdje nema ali.”
Dvije glavne stranke na Malti, arhipelagu u središnjem Mediteranu sa stanovništvom od pola milijuna ljudi, izrazile su svoje protivljenje navedenu zakonskom prijedlogu. Radnička stranka objavila je kako je otvorena za raspravu o dekriminalizaciji, ali ne želi dati prijedlog na parlamentarno glasovanje. Nacionalistička stranka objavila je kako nikada ne će prihvatiti dekriminalizaciju jer zagovara pravo na život od začeća do smrti.
Godine 1990., kralj Baudouin, čelnik belgijske države, obznanio je kako ne će potpisati zakon koji liberalizira pitanje pobačaja, a onda je 4. travnja te godine odstupio na 36 sati, kako bi članovi vlade mogli potpisati navedeni zakon. Više od 90% malteških državljana katoličke je vjeroispovijesti. Malteški nadbiskup Charles Scicluna 13. svibnja rekao je kako bi dekriminalizacija pobačaja bila korak unatrag. “Majčina utroba nešto je drago i sveto, to je mjesto u kojemu raste ljudski život. Molimo se da ona ostane mjestom života, a ne mjestom gdje se događa ubojstvo”, rekao je nadbiskup.

Izvor: Crkva na kamenu