Otvorimo srca za darove Duha Svetoga

Foto: CNAK

ALADINIĆI-BOBANOVO – U filijalnoj crkvi župe Aladinići, u Bobanovu, 15. svibnja svečano je proslavljena svetkovina Duhova. U ovoj Godini milosrđa vjernici su se duhovno pripremali za taj veliki dan kroz trodnevnicu – duhovnu obnovu. Trodnevnicu je predvodio don Mladen Šutalo, župnik župe sv. Ivana Apostola i Evanđelista iz Mostara, koji je ujedno i studentski kapelan u Mostaru. Svaku večer, od četvrtka 12. svibnja, bila je molitva krunice u 19 sati, litanije Duha Svetoga i molitva blaženoga Alojzija Stepinca Duhu Svetom te prigoda za svetu ispovijed, a nakon toga sveta Misa.
Prvu večer trodnevnice propovjednik je govorio o darovima Duha Svetoga. Objašnjavajući darove htio je naglasiti našu upućenost na njih i naše traženje tih darova. Svi mi znamo koji su darovi Duha Svetoga i svi ih vidimo u drugim ljudima, ali i mi moramo biti ti koji će se otvoriti tim darovima: mudrosti, razuma, savjeta, jakosti, znanja, pobožnosti i straha Božjega.
Drugu večer trodnevnice don Mladen je propovijedao o plodovima Duha Svetoga: ljubav, radost, mir, strpljivost, velikodušnost, uslužnost, dobrota, krotkost, vjernost, blagost, strpljivost, čistoća… Ove plodove moći ćemo jedino “ubrati” ako budemo surađivali s Duhom Svetim.
Treću večer trodnevnice don Mladen je govorio o grijesima protiv Duha Svetoga koje sv. Pavao donosi u poslanici Galaćanima, a to su: bludnost, nečistoća, razvratnost, idolopoklonstvo, vračanje, neprijateljstva, svađa, ljubomora, srdžbe, spletkarenja, razdori, strančarenja, zavisti, pijančevanja, pijanke. Poručio je okupljenim vjernicima kako se moramo boriti protiv grijeha u svome životu.
Na svetkovinu Duhova u 11 sati svetu Misu predslavio je don Gordan Božić, župnik župe Domanovići. Okupio se velik broj vjernika, a kako je bilo lijepo vrijeme dio je puka ostao ispred crkve, te u pobožnosti sudjelovao u svetoj Misi. Don Gordan je u propovijedi pojasnio samu svetkovinu Duhova, te pozvao vjernike da poput apostola otvore svoje srce za darove Duha Svetoga i nastave to svjedočiti u ovome svijetu. Svatko je na svoj način i prema daru Božjemu pozvan biti apostolom i svjedokom.
Sve tri večeri trodnevnice ovogodišnji krizmanici iz Bobanova predmolili su krunicu i liturgijska čitanja, a pjevao je također njihov zbor kojega vodi Anica Puljić. Nakon svete Mise uslijedilo je pučko veselje, čašćenje i druženje uz nastupe folklornih društava “Dubrave” – Aladinići i “Naši korijeni” – Bobanovo.

Izvor: Crkva na kamenu