Ovo je mjesto našega narodnog ispita savjesti

Foto: djos.hr

VUKOVAR (IKA) – Na Dan sjećanja na žrtve Domovinskoga rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, 18. studenoga, Đakovačko-osječka nadbiskupija organizirala je 23. spomen-hodočašće u Vukovar. Brojni vjernici, predvođeni svojim župnicima, redovnice i bogoslovi đakovačkoga Sjemeništa sa svojim poglavarima pridružili su se hodočasnicima iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva, koji su došli pokloniti se žrtvi Vukovara.
Komemorativni program “Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta” i ove je godine započeo ispred vukovarske Nacionalne memorijalne bolnice “Dr. Juraj Njavro”. Odavanje počasti žrtvi Vukovara, svim njegovim poginulim, ubijenim i nestalim braniteljima i civilima, nastavljeno je Kolonom sjećanja, koja je, unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima i kiši koja je neprestano padala, na putu od Bolnice do Memorijalnog groblja okupila nekoliko desetaka tisuća sudionika.
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa na Memorijalnom groblju počast poginulima i ubijenima u obrani Vukovara dala su potom izaslanstva vukovarskih branitelja na čelu s posljednjim zapovjednikom obrane Vukovara Brankom Borkovićem te ostali predstavnici Hrvatskoga sabora i Vlade, županije i Grada Vukovara. Nakon polaganja vijenaca molitvu za sve poginule predvodio je nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić.
Uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio gospićki biskup Zdenko Križić. U koncelebraciji su bili nadbiskup Hranić, apostolski nuncij u RH Giorgio Lingua, nadbiskup vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić, biskupi požeški Antun Škvorčević, bjelovarsko-križevački Vjekoslav Huzjak, sisački Vlado Košić, šibenski Tomislav Rogić, varaždinski Bože Radoš, križevački Milan Stipić, pomoćni biskupi zagrebački Mijo Gorski, đakovačko-osječki Ivan Ćurić, tajnik Apostolske nuncijature Alfred Rayan D’Souza, generalni vikar Srijemske biskupije Josip Ivešić, generalni tajnik HBK Krunoslav Novak, provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto, župnik vukovarske župe fra Ivica Jagodić te veći broj svećenika.
Uz mnoštvo hodočasnika Misi su nazočili predstavnici vlasti Republike Hrvatske, predstavnici prosvjetnoga, kulturnoga, gospodarskoga i političkoga života, Hrvatska vojska, Policija, hrvatski branitelji, članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata, obitelji i rodbina poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. Sve okupljene prije početka Mise pozdravio je ravnatelj Ustanove za uzdržavanje klera Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Mato Gašparović.
“Nalazimo se u gradu u kojem je, u jednom tragičnom vremenu, haralo užasno zlo. Spominjemo se toga vremena s velikom tugom. No, ne smijemo ostati samo na tuzi. U nama je i radost što je zlo pobijeđeno i što danas možemo slušati utješan glas mira. To je glas koji dolazi odozgo, od Boga”, riječi su kojima je homiliju započeo biskup Križić.
“Braćo i sestre, za nas ovo mjesto ima još jedno posebno značenje: ovo je mjesto našeg narodnog ispita savjesti. Ovo je mjesto gdje trebamo provjeriti kako živimo, kako čuvamo i njegujemo vrijednosti i ideale za koje su toliki naši ljudi položili svoje živote. To su vrijednosti domovine, slobode, odgovornosti, poštenja, istine, solidarnosti, pravednosti, zauzetosti za najsiromašnije i najranjivije. Zato je važno zaustaviti se nad pitanjem: da li domovinu oplemenjujemo ili je rastačemo, da li ju volimo ili samo koristimo, da li u nju ulažemo ili se njome samo služimo za naše osobne interese bez obzira na druge i njihove potrebe?”, kazao je biskup Križić u homiliji.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA