Pakistanski kršćani traže zakon protiv prisilnih obraćenja

Foto: IKA

ISLAMABAD (IKA) – U Pakistanu je još jedna maloljetna kršćanka oteta i prisiljena udati se za muslimana. Arzoo Masih, 13-godišnja djevojčica, nestala je 13. listopada dok se igrala ispred svoga doma u Karachiju. Roditelji, koji su bili odsutni za vrijeme nemilog događaja, podnijeli su prijavu mjesnoj policijskoj postaji koja je pak predočila dokumente prema kojima je mlada žena “slobodno” sklopila brak s muslimanskim državljaninom i prešla na islam. Dokumenti, zbog kojih brak i obraćenje vrijede, lažno svjedoče punoljetnost trinaestogodišnjakinje. U Pakistanu su, naime, zabranjeni brakovi prije navršene 18. godine života, a otmice se također kažnjavaju smrtnom kaznom. Otmice maloljetnih pripadnika vjerskih manjina i brakovi s muslimanskim državljanima danas su uobičajena praksa u Pakistanu.
U ožujku ove godine, nakon slučajeva dviju hinduističkih djevojaka, pakistanska Komisija za ljudska prava pozvala je vlasti pokrajine Sindh da prisilna obraćenja proglasi nezakonitima, ističući da su prečesto predstavljena kao dobrovoljna. Gruba je stvarnost da se obraćenja ne smatraju zločinom, a još manje problemom koji bi se trebao ticati javnoga mišljenja, istaknuli su članovi Komisije.
Vjerske manjine u Pakistanu već dugo vrše pritisak da se ta praksa kazni. Međutim, novi nacrt zakona u tom smislu Komisija za vjerska pitanja pakistanskoga Senata nedavno je odbacila. Zakon o zaštiti prava manjina, koji je predstavio senator Javed Abbasi, član Pakistanske muslimanske lige, sadržavao je niz mjera za zaštitu manjina, uključujući onu da se prisilni brak između muškarca muslimana i maloljetne djevojke druge vjere automatski smatra nevažećim.

Izvor: Crkva na kamenu