Papa pohodio spomen-područje Velikoga zločina

Foto: CNS

EREVAN (IKA) – Drugi dan pastirskoga pohoda Armeniji (25. lipnja 2016.) papa Franjo započeo je pohodom spomen-području Velikoga zločina nad armenskim narodom – masakra pod otomanskom vlasti od 1915. godine Tzitzernakaberd. Kod spomenika Papa je položio vijenac, a potom sudjelovao u molitvi zajedno s poglavarom Armenske Crkve katholikosom Karekinom II. Molitvi je nazočio i predsjednik Armenije Serzh Sargsyan.
U ovoj prigodi Papa je izrekao ovu molitvu:
Kriste, koji kruniš svoje svete, koji ispunjavaš volju svojih vjernika, i s ljubavlju i nježnošću gledaš sva stvorenja, poslušaj nas iz svojih svetih nebesa, po zagovoru svete Bogorodice, i molitvi svetih tvojih,  i onih kojih se danas sjećamo. Čuj nas, Gospodine, smiluj se, oprosti nam, otkupi i otkloni naše grijehe. Učini nas dostojnima slaviti te, s osjećajima zahvalnosti zajedno s Ocem i Duhom Svetim, sada i uvijek, i u vijeke vjekova. Amen.
U znak sjećanja na ovaj događaj, u parku spomen-područja zasađeno je drvo, a potom se Papa upisao u spomen-knjigu: “S bolom u srcu molim da nikada više ne bi bilo tragedije, kao ove, da čovječanstvo ne zaboravi i da bi znalo prevladati dobro nad zlim. Bog neka ljubljenomu armenskom narodu i cijelom svijetu podari mir i utjehu. Bog neka čuva spomen armenskoga naroda. Spomen se ne smije zaboraviti, spomen je izvor mira i budućnosti.”
Papu su pozdravili i potomci armenskih izbjeglica koje je u Castel Gandolfu spasio papa Pio XI.

Izvor: Crkva na kamenu