Papa proglasio Godinu svetoga Josipa

Foto: https://unsplash.com/

VATIKAN (IKA) – Sveta Stolica objavila je u utorak, 8. prosinca, apostolsko pismo pape Franje Patris corde (Očinskim srcem) u povodu 150. obljetnice proglašenja svetoga Josipa zaštitnikom sveopće Crkve. Tim povodom od 8. prosinca 2020. do 8. prosinca 2021. bit će posebna Godina svetoga Josipa uz koju su vezani posebni oprosti. Ljubljeni otac, otac pun nježnosti, poslušni otac koji prihvaća; otac kojega resi kreativna hrabrost, marljiv, uvijek u sjeni, tim riječima papa Franjo na nježan i dirljiv način opisuje svetoga Josipa.
U pozadini Apostolskoga pisma krije se pandemija Covida-19 koja nam je, piše papa Franjo u pismu, pomogla da shvatimo važnost običnih ljudi, onih koji se, daleko od očiju javnosti, svakodnevno iskazuju u krjeposti strpljivosti i ulijevaju drugima nadu i potiču na suodgovornost. Po tome su nalik svetome Josipu, “čovjeku koji prolazi nezapaženo, čovjeku svakodnevne prisutnosti i povučenom u skrovitost”, a koji je ipak imao važnu ulogu u povijesti spasenja.
U novom apostolskom pismu Patris corde Papa otkriva jednu svoju naviku. Naime, svakoga dana, već više od četrdeset godina, moli molitvu Marijinu zaručniku preuzetu iz francuskoga molitvenika iz 19. stoljeća Kongregacije redovnica Isusa i Marije.

Izvor: Crkva na kamenu