“Papin poset Srbiji lebdi u vazduhu”

Foto: Cnak

Tanjug, 14. XII. 2021. Ima li prilike da papa Franjo posjeti Srbiju? – pita novinar Tanjuga prof. Darka Tanaskovića, bivšega srbijanskoga ambasadora pri Svetoj Stolici.
Dr. Tanasković odgovara da “pitanje posete pape Franje Srbiji lebdi i dalje u vazduhu, iako o njoj nije bilo naznaka u javnosti iz diplomatskih i drugih razloga”. – “Sigurno je da je papa ličnost koja bi, ako bi se stekli uslovi, najpre mogla biti dočekana u Srbiji sa dobrodošlicom”, rekao je sugovornik i dodao da je “papa Franja izuzetna ličnost na čelu katoličke crkve kakve nije bilo i kakve verovatno uskoro neće biti.”
“Papa je – kako kaže profesor – čovek koji neće kanonizovati kardinala Alojzija Stepinca”. Odnosno: “papa nema nameru da za vreme svog pontifikata kanonizuje zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca zbog čega je bila formirana komisija na inicijativu počivšeg patrijarha Irineja”, rekao je on.
– Koji su uvjeti da papa Franjo dođe u Srbiju? Prof. Tanasković – znalac prošlosti i prorok budućnosti – kaže da je ovaj Papa iznimna osoba na čelu Katoličke Crkve, osoba kakve nije bilo i kakve vjerojatno ne će uskoro ni biti. I unatoč tomu što je Papa takav, za njega za sada pitanje njegova pohoda Srbiji i Srpskoj pravoslavnoj Crkvi [SPC] samo visi u zraku, nema govora o tome da se to spusti na zemlju, na aerodrom, u patrijaršiju. Zašto? Jer se još ni blizu nisu ispunili očekivani uvjeti. Koji uvjeti? To nije moguće reći iz diplomatskih i drugih razloga. Sve od 80-ih godina prošloga stoljeća, za komunističke vladavine, papa Ivan Pavao II., sveti, izražavao je želju da pohodi Srbiju i Srpsku pravoslavnu crkvu u njoj. Uvijek je bilo rečeno da “uslovi nisu sazreli”. Nikada se nije doznalo, ni iz diplomatskih ni iz drugih izvora, koji su to uvjeti ni kada bi mogli dozreti. A evo prođe 40 godina od tada. Pa ni za papu Franju, koji je “iznimna ličnost”, nisu se stekli uvjeti.
Konačno, informirani diplomat tvrdi da Franjo ne će kanonizirati blaženoga Stepinca za vrijeme svoje papinske službe. Papa to nigdje nije javno rekao. Je li to prof. Tanasković doznao iz diplomatskih izvora? Ali je također posve sigurno da Sveti Otac poštuje sam čin beatifikacije, i čudo koje je odobrila Liječnička konzulta i Teološka komisija Kongregacije za proglašenje svetaca, i sve što je do sada pripremljeno za kanonizaciju. A vrhovni diplomat Svete Stolice, kardinal Državni tajnik, 30. listopada 2017. u Zagrebu reče: da je Stepinac “prijatelj Božji”, “branitelj istine”, “uzor i svjedok”, da je kanonizacija blaženoga Stepinca “unutrašnje pitanje Katoličke Crkve” i da će se dogoditi “u Božje vrijeme”. A znamo da je “Božje vrijeme” svako naše ljudsko vrijeme!

R. P.

Izvor: Crkva na kamenu