Papin posjet nije na dnevnom redu

Foto: Cnak

Večernje novosti, 31. siječnja 2021. Dopisnik Novosti, Branko Vlahović, intervjuirao je mitropolita Ilariona kojemu postavlja i ova dva pitanja:
Kako ocjenjujete današnje odnose RPC-a s Vatikanom? Na Kubi je 2016. bio prvi susret ruskoga patrijarha i rimskoga pape. Što treba uraditi da se pođe dalje?
– Susret pape Franje i ruskoga patrijarha Kirila u Havani bio je uvjetovan neophodnošću koordinacije napora da se zaštite kršćani na Bliskom istoku. Organizaciji susreta prethodio je mnogogodišnji, mukotrpan rad. Sada je u sklopu nastavka pravoslavno-katoličkoga bogoslovnog dijaloga prvenstveno važan zajednički rad u socijalnoj, kulturnoj i dobrotvornoj sferi. U skladu s postignutim dogovorima u Havani, počela je realizacija niza humanitarnih projekata na Bliskom istoku. Minulih je godina aktivirana i kulturna suradnja. Bez obzira na to što još postoje razlike u stajalištima, mi uspješno radimo na realizaciji mnogih zajedničkih projekata, čuvajući vlastiti identitet i istovremeno realiziramo naše zajedničke kršćanske pozive u suvremenim uvjetima.
Ima li istine u pričama da papa Franjo ne može doći u Rusiju jer se protive patrijarh Kiril, mnogi svećenici i vjernici?
– Posjet pape Franje Rusiji sada nije na dnevnom redu. Treba podcrtati da su aktualni Papa, ali i njegovi prethodnici već bili u nizu država koje pripadaju zoni kanonske odgovornosti Ruske pravoslavne crkve. Svaki put to se pitanje vagalo, vodeći računa o specifičnostima situacije u konkretnim zemljama. Važno je da se očuva krhka i delikatna međukonfesionalna ravnoteža.
* Socijala, kultura, koncerti, humanitarna – naprijed! Bogoslovni dijalog – stop! Pohod Rusiji – stop! Dok ne dozriju uvjeti – non-stop!