Parabola o gorušičinu zrnu i kvascu u tijestu (Drugi dio)

Foto: https://nicoandamysliterarykitchen.wordpress.com

Izraelci Palestine u Isusovo vrijeme jeli su kvasni kruh kroz godinu. Samo u vrijeme Pashe trebali su jesti beskvasni kruh radi podsjećanja na oslobođenje iz Egipta i distanciranja od egipatske kulture u vrijeme ropstva. Takav kruh pravljen je od pšenična ili ječmena brašna, a mijesile su ga domaćice stavljanjem malo ukislog tijesta u tijesto za novi kruh. Takvo tijesto nabuja nakon nekoliko sati i kruh postaje ukusniji.

Noviji komentatori skreću pozornost da u ovoj i još dvije parabole prema Luki Isus uzima za primjer rad žena u ondašnjim domaćinstvima. Jedini Luka donosi parabolu o izgubljenoj i nađenoj drahmi kojom Isus pomoću radosti jedne udane žene osvjetljuje Božju radost nad pronalaskom grješnika.

 

Cijeli članak možete pročitati u tiskanom izdanju.

Izvor: Crkva na kamenu